Este foarte clara nevoia din ce in ce mai mare a omului de internet, mai ales daca tinem cont de usurinta cu care tot mai multe persoane au acces la uriasa gama de informatii disponibile online.
Intr-un articol publicat recent in revista Memory, cercetatorii afirma ca internetul ne afecteaza procesele de gandire in rezolvarea problemelor, in invatare si memorare, altfel spus, tendinta de a folosi internetul ca pe un ajutor al memoriei creste dupa fiecare utilizare a acestuia.
Internet vs memorie
Experimentul a fost realizat pe doua grupe de participanti, carora li s-a cerut sa raspunda la o serie de intrebari de cultura generala. Prima parte a testarii a presupus ca un grup sa raspunda doar bazandu-se pe memorie, pe cand celalalt a putut folosi un motor de cautare online. In partea a doua li s-a permis ambelor parti sa foloseasca Internetul si, desi intrebarile au fost mult mai usoare, s-a constatat ca participantii care au folosit anterior acest mijloc pentru a obtine informatii au fost semnificativ mai tentati sa utilizeze Google decat cei care raspunsesera din memorie. De asemenea, nu numai probabilitatea de a utiliza un motor de cautare a fost mai mare, ci a scazut si timpul de decizie pentru a alege metoda de raspuns din sursa online. In plus, 30% dintre participantii care consultasera anterior internetul nici macar nu au incercat sa raspunda la intrebari cu ajutorul memoriei.
Cercetarea sugereaza ca utilizarea unei anumite metode de a afla informatii are o influenta semnificativa asupra probabilitatii de repetare a acestui comportament si pe viitor. Ceea ce este de necontestat este ca prin intermediul internetului avem la dispozitie o sursa infinita de informare si, pe ansamblu, mult mai rapida decat memoria umana. Prin urmare, doar timpul va spune daca acest model va avea un impact mai amplu asupra memoriei umane decat a avut-o dependenta noastra de alte surse de informare.
Andreea Bunea
Sursa: Sciencedaily.com