Interventie chirurgicala, efectuata intr-un timp sau in mai multi timpi, vizand repararea unei leziuni grave a unui membru.
Desfasurare – Dupa accident, membrul, daca este sectionat, trebuie sa fie adunat, pus intr-un sac etans din plastic, la randul lui pus in gheata (contactul direct al membrului cu gheata este interzis) si transportat, impreuna cu ranitul, de urgenta, la un spital de specialitate. Operatia este realizata dupa un prim timp de reanimare, comportand o transfuzie si un bilant preoperator (stabilirea anesteziei, bilantul biologic). Ea comporta diferiti timpi de reparare, efectuati pe cat posibil intr-o singura interventie: reparatia osoasa cu ajutorul unor placi interne sau unor fixatoare externe (brose care depasesc osul si cuprind o atela externa), reparatia vaselor si nervilor prin microchirurgie (chirurgie realizata cu ajutorul unui microscop de grosisment mare) si eventual recurgerea la autogrefe venoase, reconstructia invelisului cutanat.
Complicatii si supraveghere – Perioada postoperatorie putand fi marcata prin complicatii (infectie, hemoragie, absenta recuperarii functionale), se impune o supraveghere medicala importanta si o reeducare precoce. Uneori sunt necesare operatii secundare in saptamana sau in lunile care urmeaza pentru a incerca recuperarea functiilor inca nerestabilite.
Reeducarea se intinde pe o perioada cuprinsa intre 18 luni si 2 ani.