In cadrul platformei „Impreuna pentru viata – sanatate prin cunoastere”, a avut loc intalnirea cu tema „Campaniile de avertizare a populatiei privind pericolul dezvoltarii melanomului”, condusa de Prof. Univ. Dr. George Sorin Tiplica, sef Clinica Dermatologie 2 Colentina. Mergand pe premisa ca intotdeauna un public informat inseamna un pacient mai sanatos, este foarte important ca atat persoanele mai in varsta, cat si cele mai tinere sa cunoasca riscurile in urma expunerii indelungate si fara protectie la soare.
Melanomul este o tumora maligna produsa prin multiplicarea anarhica a melanocitelor, iar anumite aspecte, precum asimetria unei alunite, marginile neregulate, culoarea neomogena, dimensiunea mai mare de 6 mm si modul in care evolueaza ar trebuie sa ne puna intr-o stare de alerta si sa ne trimita imediat la un medic specialist.
Melanomul este, din pacate, cea mai agresiva tumora dezvoltata de catre om, insa cu cat mai repede este diagnosticat, cu atat mai repede poate fi tratat, speranta de viata crescand. Din pacate, in Romania, incidenta melanomului este intr-o crestere continua, mortalitatea prin melanom ocupand locul 12 din 40. In urma unei estimari realizate in anul 2008, incidenta mondiala a melanomului ajunsese la 3,1 barbati si 2,8 femei la 100.000 de locuitori. Astfel, pentru a evita aparitia melanomului, fotoprotectia este foarte importanta, la fel si expunerea la soare doar intre orele indicate de catre dermatologi, 07:00-10:00, 16:00-20:00.
Controlul medical, supravegherea periodica a pielii pentru a observa eventualele schimbari produse la nivelul tegumentului, purtarea unei vestimentatii adecvate, precum si renuntarea la bronzul artificial (solariu) si intelegerea posibilitatilor terapeutice sunt foarte importante pentru sanatate, pentru a preveni si trata melanomul.
Text: Ruxandra Raica