Multi dintre dumneavoastra o cunosc pe Melania Medeleanu din postura de prezentatoare a stirilor de la Prima TV. Putini stiu insa ca Melania este un om extrem de activ, care isi imparte cu generozitate timpul liber copiilor mai putin norocosi, prin diverse actiuni de voluntariat: pregateste copiii fara posibilitati materiale in cadrul afterschool-ului de la Clinceni, iar o parte din aceasta vara a dedicat-o proiectului MagiCamp, o tabara pentru copiii cu cancer, ce se desfasoara in Irlanda.
Desi inca nu reuseste sa urmeze un stil de viata sanatos, „ca la carte”, Melania incearca sa nu mai sara peste micul dejun, sa ia trei mese pe zi si sa faca si putina miscare din cand in cand. Stie ca nu poate fugi de stres, dar incearca sa-si gaseasca in fiecare zi mici bucurii pentru a se destinde.
Farmacia Ta: De anul trecut, prezinti FOCUS 18, la Prima TV. Cum ai resimtit aceasta schimbare din cariera ta si ce este diferit fata de perioada in care erai la Realitatea?
Melania Medeleanu: Cred ca am facut alegerea care mi se potriveste in aceasta etapa a vietii. Imi era dor de stiri, mi-a placut intotdeauna sa aflu si sa spun mai departe lucrurile intr-o forma pe care s-o inteleaga oricine se afla in fata televizorului. Uneori tanjesc dupa nebunia de la Realitatea, dupa oamenii de acolo si felul in care faceau din nimic minuni. Insa am gasit la Prima ceva ce-mi place foarte mult: tihna – sa ai vreme sa construiesti stirea, sa o impachetezi frumos, sa scoti miezul din ea, sa fie cu adevarat relevanta pentru public.
F.T.: Pe langa afterschool-ul de la Clinceni, te-ai implicat si intr-un alt proiect social, MagiCamp. Povesteste-ne putin despre asta.
M.M.: MagiCamp e cel mai greu si mai frumos proiect in care m-am implicat vreodata. O tabara pentru copiii care au trecut prin experienta chimioterapiei si a spitalelor, carora am incercat sa le redam increderea in fortele proprii, prin activitati care sa le placa: tiroliana, catarat pe panouri, art terapie, hipoterapie, teatru cu umbre, tir cu arcul si multe altele. Un proiect cu 52 de voluntari, in care copii si adulti se joaca laolalta, leaga prietenii, impartasesc experiente valoroase pentru fiecare dintre ei. N-o sa pot multumi niciodata de-ajuns unor oameni care au avut incredere in visul asta si-au mers inainte indiferent de obstacole.
F.T.: Ce inseamna pentru tine un stil de viata sanatos?
M.M: Citesc din cand in cand prin reviste despre stilul de viata sanatos. Se scrie mereu la gazeta despre mic dejun destept, masa de pranz si ultima gustare pe la 6 seara. Toate astea asezonate cu miscare. Mi se pare o definitie pertinenta. Mi-ar placea sa o testez.
Nu cred ca poti evita in totalitate stresul. La serviciu, acasa, in societate, peste tot te intalnesti cu situatii cu un anumit grad de disconfort, iar zilele astea, in care poti sa-ti pierzi oricand locul de munca, nu sunt chiar de ajutor pentru o viata relaxata. Ce poti face – sau ce incerc eu sa fac – e sa construiesc in fiecare zi un soi de compensare – sa-mi gasesc bucurii mici – fie ca asta inseamna sa ma joc cu copiii, sa citesc o carte, sa ingrijesc florile sau gradina de zarzavaturi ori sa merg intr-o drumetie cu bicicleta.
F.T.: Cum arata meniul tau intr-o zi obisnuita si ce parere ai despre diete?
M.M.: As fi vrut sa pot fi un exemplu in acest sens, dar mi-e teama ca sunt departe de asta. Incerc sa nu mai inlocuiesc micul dejun cu cafeaua (micul meu viciu de care nu sunt in stare sa ma las) si sa mananc trei mese pe zi. Imi iese in 4 zile din 7. Iar in restul imi tot spun ca „de luni”. Cat despre diete, au rolul lor cand vrei sa scapi de sarmalele de la Craciun, dar cred ca mai degraba un nutritionist ar trebui sa fie cel care sa-mi spuna cum. Google zice frumos, dar nu stiu cat de sanatos.
F.T.: Cum iti ingrijesti pielea in functie de anotimp?
M.M.: Pielea se ingrijeste in functie de anotimp? Credeti ca ridurile mele sunt de la faptul ca nu mi-am ingrijit pielea cum trebuie? Ca eu tot zic ca sunt de la prea mult ras. Stiu asa: imi curat fata in fiecare seara, aplic o crema de ochi si una de noapte si repet operatiunea dimineata, cu o crema de zi. De restul se ocupa cosmeticiana mea o data la 3 luni, cand trage de mine sa o vizitez.
F.T: Ai avut vreun moment in care sanatatea ti-a fost pusa serios la incercare? Daca da, ce s-a intamplat si ce ai facut pentru a rezolva problema.
M.M.: Am fost diagnosticata si tratata gresit aproape 8 ani de zile. A fost foarte frustrant sa stiu ca am pierdut atata timp pentru un lucru care nu era nici cel mai grav, nici cel mai complicat si care s-a rezolvat printr-o operatie banala. Stiu ca nu sunt bani in sistemul sanitar, stiu ca medicii buni pleaca pe capete si nu pot decat sa fiu foarte trista ca si eu, asemenea multor alti pacienti, mi-am pierdut increderea. Sunt constienta ca sunt in continuare medici si asistente care fac minuni in spitalele romanesti, dar cum stii care sunt ei? Iti permiti, pe viata ta, sa faci incercari?
F.T.: Un gand pentru cititorii revistei.
M.M: N-o sa fim niciodata nici atat de bogati, nici atat de frumosi, nici atat de sanatosi cum ne-am dori. Pentru ca nu depinde in totalitate de noi. Dar putem fi mai buni si mai generosi. Iar asta ne va face mai puternici. Sa va iubeasca viata!
Fiecare femeie ar trebui sa faca anual testul Papanicolau. Dar nu strica un set de investigatii complete o data pe an. Am vazut prea multe femei care au ajuns la medic prea tarziu din comoditate, din necunoastere si din increderea aia nejustificata ca „mie nu mi se poate intampla”.
Text: Bianca Badescu
Foto: Sebastian Oros
Make-up & hair: Salon Dorobanti 111
Telefon: 031/425 56 15
dorobanti111.ro