Ultimele studii in domeniu au demonstrat ca meditatia poate aduce diverse beneficii pentru sanatate si performanta. Mai exact, este vorba de reducerea tensiunii arteriale si consolidarea functiilor cognitive. Scopul cercetatorilor de la Universitatea Harvard din SUA si al celor de la Universitatea Justus Liebig din Germania, care au elaborat acest studiu, a fost sa demonstreze ca practicile unor vechi traditii religioase pot fi utilizate ca tratamente clinice eficiente.
In acest sens, ei au identificat patru elemente-cheie ale starii de meditatie care ajuta la combaterea stresului, si anume: constiinta de sine, constientizarea propriului corp, controlul emotiilor si coordonarea atentiei, fiind interdependente.
Meditatia trebuie invatata si exersata
Mai exact, daca ne concentram atentia, vom constientiza mai bine si starile fiziologice, iar pe de alta parte, a fi constient de propriul corp ajuta la recunoasterea emotiilor traite, sustin specialistii in domeniu.
Din aceste motive, cercetatorii afirma ca intelegerea relatiilor dintre aceste componente si mecanismele creierului ii va ajuta pe medici sa ofere pacientilor tratamente utile. Cu toate acestea, pentru a fi eficienta, meditatia trebuie invatata si exersata pentru a avea efecte semnificative si masurabile asupra sistemului imunitar, asupra functionarii creierului, comportamentului si experientelor personale.
Cristina Ionescu
Sursa: The Telegraph