In conditiile in care imbatranirea naturala aduce o pierdere de 1% a masei musculare sau osoase dupa varsta de 30 de ani, medicii specialisti din tara noastra s-au reunit pentru a discuta despre metodele de prevenire si despre implicatiile ce pot aparea in viata oamenilor.
In cadrul Conferintei „Sarcopenia si fragilitatea varstnicului – Declinul functional musculo-scheletic”, ce a avut loc in perioada 09-10 iunie 2017, la Bucuresti, medici de diferite specialitati, precum geriatrie, endocrinologie, medicina interna, recuperare medicala, nutritie, ortopedie ori medicina de familie au incercat sa gaseasca solutii concrete.
Prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti a subliniat faptul ca sarcopenia are o puternica legatura cu modificarea somnului, lucru care se intampla odata cu inaintarea in varsta. Practic, reducerea somnului, trezirile frecvente si apneea atrag un puternic dezechilibru hormonal care duce la scaderea hormonului de crestere. Iar cand apar deficitele si anomaliile hormonale, sindromul de sarcopenie evolueaza catre sindromul de fragilitate.
Mersul pe jos, extrem de benefic
Sarcopenia poate fi combatuta cu ajutorul exercitiului fizic, iar pentru varstnici mersul pe jos are implicatii pozitive in foarte multe arii. Un alt factor benefic este nutritia, conform prof. univ. dr. Nicolae Hancu, presedintele de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. „Starea nutritionala a varstnicului sau a adultului de varsta a treia nu este consecinta unor evenimente recente, ci este consecinta unei stari nutritionale, a unei nutritii bune sau mai putin bune din perioada copilariei, din perioada adulta”, a declarat specialistul in nutritie.
Concluzia evenimentului a fost ca efectele fenomenului de imbatranire nu pot fi prevenite in totalitate, insa pot fi ameliorate printr-un stil de viata sanatos. Asadar, mancati corect, faceti des exercitii fizice sau mergeti cat mai mult pe jos si, astfel, veti putea indeparta factorii de risc asociati imbatranirii!