Medicamentele antiacide sunt utilizate pentru a ameliora pirozisul esofagian (senzatia de arsura) sau indigestia provocata de acidul gastric in exces.
Recomandate in tratamentul mai multor afectiuni digestive (boala de reflux gastroesofagian, ulcer gastroduodenal, gastrita, duodenita sau epigastralgia – durerile din partea superioara a abdomenului), antiacidele pot avea efecte secundare neplacute, mai ales in conditiile administrarii de lunga durata.
Agentii reducatori de acid scad cantitatea de acid produsa de stomac. Acestia ajuta la ameliorarea pirozisului esofagian. Exista mai multe tipuri de agenti reducatori de acid. De exemplu, blocantii de receptori H2 (precum famotidina si ranitidina) si inhibitorii de pompa de protoni (precum lanzoprazol si omeprazol). Fiecare dintre acestea au diferite avertizari pentru folosire. Cititi cu atentie prospectul si intrebati medicul inainte de initierea unui tratament.
Tipuri de medicamente antiacide
Exista mai multe tipuri de medicamente antiacide. Iata care sunt ingredientele din fiecare tip pentru a putea evita efectele adverse:
- Antiacidele cu bicarbonat de sodiu contin bicarbonat de sodiu. Evitati aceste antiacide daca aveti hipertensiune arteriala sau daca urmati o dieta fara sare.
- Antiacidele cu carbonat de calciu sunt utilizate uneori ca suplimente de calciu. Acestea pot determina aparitia constipatiei.
- Antiacidele bazate pe aluminiu nu au aceeasi eficacitate si au o actiune mai lenta comparativ cu restul. Si acestea pot cauza constipatie. Unele produse din aceasta categorie pot determina pierderi de calciu si trebuie evitate de femeile aflate la menopauza. Daca aveti unele afectiuni ale rinichilor, discutati cu medicul inainte de a folosi antiacide bazate pe aluminiu.
- Antiacidele bazate pe magneziu pot cauza diaree.
- Antiacidele ce contin o combinatie aluminiu-magneziu pot determina, in cazuri mai rare, constipatie sau diaree fata de antiacidele bazate doar pe aluminiu sau doar pe magneziu. Multe dintre aceste medicamente contin simeticona pentru a ajuta la dizolvarea bulelor de gaz din stomac (balonare).
- Antiacidele cu acid alginic contin un agent de spumare ce pluteste deasupra continutului stomacului. Acest lucru ar putea ajuta la impiedicarea contactului sucului gastric cu esofagul.
- Inhibitorii pompei de protoni reprezinta cea mai noua categorie de medicamente folosita in tratarea refluxului gastroesofagian. Sunt foarte eficienti in eliminarea simptomelor bolii. Chiar si asa, o administrare de lunga durata poate afecta densitatea osoasa, conform studiilor. In aceste conditii, se pune problema unui risc semnificativ de fracturi ale soldului, incheieturilor si coloanei vertebrale.
Care sunt precautiile medicatiei antiacide?
- Incercati sa eliminati cauza arsurilor esofagiene frecvente in loc sa luati antiacide mereu.
- Discutati cu medicul inainte de a lua un antiacid daca folositi si alte medicamente, pentru a evita eventualele interactiuni. Antiacidele pot interactiona cu absorbtia si actiunea unelor medicamente. De asemenea, consultati un medic si daca aveti ulcer sau afectiuni ale rinichilor.
- Nu luati antiacide mai mult de doua saptamani fara indicatia medicului. Discutati cu acesta legat de efectele pe termen lung.
- Daca aveti probleme renale sau hepatice, trebuie sa fiti precauti atunci cand luati antiacide. Toate medicamentele sunt metabolizate si excretate din corp prin actiunea combinata a ficatului si rinichilor. Daca rinichii nu functioneaza cum trebuie, este posibil sa se acumuleze o cantitate prea mare de medicamente.
- Daca urmati o dieta hiposodata (fara prea multa sare), discutati cu medicul inainte de a alege un antiacid. Unele antiacide contin multa sare (sodiu).
- Daca sunteti insarcinata, nu utilizati antiacidele care contin bicarbonat de sodiu.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie