Pentru majoritatea dintre noi, cafeaua de dimineata este indispensabila, pentru a ne reda energia si pentru a ne scoate din starea de moleseala specifica inceputului de zi. Insa foarte rar luam in considerare efectele negative pe care cele trei cesti de cafea consumate in medie pe parcursul zilei le pot avea asupra sanatatii noastre si, mai ales, nu cunoastem ce reactii poate suferi organismul atunci cand combinam consumul de cafea cu anumite medicamente.
In urma unor studii, s-a constatat ca anumiti compusi din cafea pot interactiona cu antidepresivele, cu medicamentele utilizate in tratamentul osteoporozei sau al tiroidei. Efectele constau fie in blocarea absorbtiei respectivelor medicamente, fie in accentuarea efectelor pe care le poate produce cafeaua si bauturile care contin cofeina. Din cea de-a doua categorie fac parte antibioticele si contraceptivele, care pot bloca enzima CYP1A2 utila in procesul de metabolizare al cafelei.
Cafeaua detine numeroase substante antioxidante care au importante beneficii asupra sanatatii, fiind recomandata si de medici, insa cu moderatie. Acestia recomanda consumul a doua cesti de cafea pe zi pentru a reduce riscul aparitiei diabetului zaharat, a bolii Parkinson, dar si pentru protectie impotriva afectiunilor digestive si a anumitor forme de cancer, cum este cel de san.
Insa trebuie sa avem grija sa nu cadem in cealalta extrema care ne poate pricopsi cu stari de anxietate, dureri mari de cap si aritmii (ritm cardiac anormal).
Paula Rotaru
Sursa: www.well.blogs.nytimes.com