Persoanele care sufera de tensiune arteriala crescuta au un nou motiv pentru care nu ar trebui sa neglijeze sa ia medicamentele prescrise. Pe langa efectul de reducere a riscului de atac de cord si accident vascular cerebral, medicamentele antihipertensive pot proteja creierul impotriva afectiunilor degenerative, precum dementa ori boala Alzheimer.
Potrivit unui raport al Academiei Americane de Neurologie, creierul unor subiecti decedati care luau tratament pentru hipertensiune arteriala prezenta mult mai putine semne de accidente vasculare, atrofie cerebrala si alte simptome premergatoare bolii Alzheimer, precum placile de amiloid si depozitele neofibrilare, spre deosebire de persoanele care ignorau sau care luau cu neregularitate medicatia prescrisa.
Specialistii au mai constatat, in urma autopsiilor realizate pe 774 de subiecti, ca participantii care luau betablocante, categorie destul de controversata a medicamentelor antihipertensive, din cauza efectelor adverse, prezentau cele mai putine leziuni cerebrale, cu circa 50% mai putine deteriorari la nivelul creierului.
„Aceasta descoperire prezinta un alt avantaj extrem de important al tratamentului impotriva hipertensiunii”, declara Lon White, autorul acestui studiu. In Statele Unite ale Americii, aproape una din trei persoane sufera de hipertensiune arteriala, insumand un total de circa 68 de milioane de bolnavi. Dintre acestia, aproape jumatate nu se trateaza corespunzator, se arata intr-o statistica a Centrului de Preventie si Control al Bolilor.
Paula Rotaru
Sursa: www.usatoday.com