Fiecare dintre noi se poate simţi neputincios uneori. Dar pentru persoanele cu depresie, sentimentele de tristețe pot fi atât de severe încât interferează cu viața de zi cu zi. Viața de acasă sau de la serviciu poate fi afectată, iar sentimentele de tristețe pot duce la numeroase probleme de ordin fizic și emoțional.
Depresia, însă, este una dintre cele mai tratabile tulburări mentale. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune beneficiază de tratament. Tipul de tratament de care aveți nevoie depinde de fiecare situații specifice, dar pentru unii oameni, medicamentele reprezintă tratamentul principal.
Cele mai frecvente medicamente antidepresive utilizate ca tratament se numesc inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Sunt considerate relativ sigure și provoacă mai puține efecte secundare decât alte tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea depresiei.
Cum funcționează medicamentele antidepresive
Medicamentele antidepresive funcționează prin îmbunătățirea funcției celulelor nervoase de la nivelul creierului care reglează emoțiile. Informațiile sunt transmise între celulele creierului prin intermediul unor semnale. Substanțele chimice care transmit aceste semnale se numesc neurotransmițători. Serotonina este unul dintre aceștia.
Atunci când celulele creierului (neuronii) își trimit semnale reciproc, ele eliberează neurotransmițători. Când vă confruntați cu stările depresive, este posibil ca zonele creierului care reglează starea de spirit și emoțiile să nu funcționeze corect. Medicamentele antidepresive facilitează acumularea de serotonină și transmiterea mesajelor corecte către creier. Acestea sunt numite inhibitori ai recaptării serotoninei „selectivi”, deoarece vizează în mod specific serotonina.
Simptome fizice declanşate de depresie
Efecte secundare ale medicamentelor antidepresive
Ca orice medicament, și antidepresivele pot avea efecte adverse. Cele mai multe persoane care utilizează antidepresive nu au probleme majore, însă pot apărea şi efecte adverse precum:
- insomnie
- dureri de cap
- eczeme
- vedere neclară
- somnolenţă
- uscăciunea gurii
- agitație sau nervozitate
- amețeală
- durere la nivelul articulațiilor sau al mușchilor
- greață sau diaree
- scăderea libidoului
- alte disfuncții sexuale
Unele persoane, în special copiii și adulții tineri, pot fi mai susceptibile de a avea gânduri suicidare atunci când urmează tratament cu medicamente antidepresive. Dacă luați astfel de medicamente și aveți o stare înrăutățită sau gânduri de suicid, mergeți imediat la spital.
În plus, medicamentele antidepresive pot avea interacțiuni periculoase cu unele medicamente, inclusiv plante medicinale și suplimente. Înainte de a începe un tratament pentru depresie, asigurați-vă că anunțați medicul dumneavoastră toate diferitele tipuri de medicamente și suplimente pe care le luați.
Unele persoane pot avea unul sau mai multe efecte secundare, iar altele pot să nu aibă deloc. În multe cazuri, efectele secundare dispar după câteva săptămâni de tratament. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi o schemă de tratament adecvată pentru situația pe care o aveți.
Durata și oprirea tratamentului cu medicamente antidepresive
Majoritatea persoanelor încep, de obicei, să observe schimbări pozitive după aproximativ 4-6 săptămâni de tratament. Poate dura câteva luni pentru a simți efectul complet al medicamentului.
Dar dacă nu observați nicio îmbunătățire după aproximativ 6-8 săptămâni, discutați cu medicul dumneavoastră despre încercarea unui alt tratament sau despre ajustarea dozelor.
Oprirea tratamentului cu medicamente antidepresive este periculoasă. Acest lucru poate duce la o afecțiune numită sindrom de întrerupere care provoacă simptome asemănătoare sevrajului. Acesta se poate manifesta prin greață, amețeală, neliniște și oboseală. Din acest motiv, oprirea tratamentului se face treptat, doar cu ajutorul medicului.