Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Medicamente care afecteaza sanatatea oaselor

15 mai 2024
Share

Daca aveti osteoporoza sau sunteti la risc, va doriti sa faceti tot ce e mai bine pentru a va mentine oasele puternice. Pe langa sfaturile medicului in legatura cu exercitiile fizice si dieta, ar trebui sa stiti ca exista cateva medicamente cu efecte adverse care afecteaza oasele.

Insa, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa le mai luati, ci sa cantariti beneficiile medicamentelor in ciuda efectelor asupra oaselor. Beneficiile unui medicament pot cantari mai mult decat riscurile.

 

 

Corticosteroizii si sanatatea oaselor

Aceste tipuri de steroizi sunt folosite pentru tratarea inflamatiei. Medicii le prescriu pentru diferite afectiuni, precum artrita reumatoida, astm si colita ulcerativa. Acesti steroizi influenteaza formarea oaselor si cresc resorbtia osoasa, sporind riscul de fracturi. Oricum, unele persoane au nevoie de aceste medicamente, iar utilizarea pe termen scurt nu dauneaza.

 

Medicamentele anticancer si sanatatea oaselor

Daca ati avut cancer de san si luati medicamente ce va afecteaza oasele, medicul ar trebui sa va monitorizeze densitatea osoasa si va poate prescrie un medicament care sa mentina sanatatea oaselor. Unii pacienti care au cancer de san iau medicamente denumite inhibitori de aromataza, precum anastrozol, exemestan, letrozol.

Aceste medicamente au ca tinta o substanta a corpului numita aromataza, ce duce la scaderea nivelului de estrogen. Acestea sunt benefice pentru cancer, insa pot fi daunatoare pentru oase, deoarece estrogenul opreste resorbtia osoasa. Din acest motiv, medicii recomanda imbunatatirea stilului de viata, precum exercitiile fizice, o dieta bogata in calciu si vitamina D si medicamente pentru mentinerea sanatatii oaselor in cazul femeilor care iau inhibitori de aromataza.

Barbatilor care au fost tratati pentru cancer de prostata li s-a prescris terapie anti-androgenica, precum bicalutamida, flutamida si nilutamida. Aceste medicamente blocheaza actiunea testosteronului si incetinesc progresia cancerului de prostata. Oricum, aceste medicamente scad densitatea osoasa si cresc riscul de fractura. Medicul va recomanda schimbari ale stilului de viata, precum exercitiile fizice, oprirea fumatului, reducerea consumului de cofeina, precum si medicamente ce protejeaza sanatatea oaselor.

 

Medicamentele antidepresive si sanatatea oaselor

Unele medicamente (citalopram, fluoxetine, paroxetine, sertraline) folosite pentru a trata depresia pot afecta sanatatea oaselor. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa le luati. Atunci cand cantarim riscurile si beneficiile, trebuie sa ne amintim ca insasi depresia are lagatura cu o sanatate precara a oaselor.

Intrebati medicul de fiecare data cand va prescrie medicamentele antidepresive: „Este acesta inca medicamentul potrivit?”, „Este doza corecta?”. Asigurati-va ca medicul care prescrie antidepresivele stie despre ingrijorarea dumneavoastra despre sanatatea oaselor si intrebati-l de cat calciu si vitamin D aveti nevoie.

 

Medicamentele pentru boala de reflux gastroesofagian si sanatatea oaselor

Daca aveti boala de reflux gastroesofagian, acidul din stomac se intoarce in esofag. Probabil ca luati medicamente denumite inhibitori de pompa de protoni, precum esomeprazol, lansoprazol, omeprazol. In 2010, a fost efectuat un studiu prin care s-a observat ca dozele mari de inhibitori de pompa de protoni, luate un timp indelungat, cresc riscul de fracturi ale soldurilor, incheieturilor si coloanei vertebrale.

 

Medicamentele antidiabetice si sanatatea oaselor

Multe studii recente au aratat ca unele medicamente pentru diabet, cunoscute ca tiazolidinedione (pioglitazone, rosiglitazone), au avut un efect negativ asupra oaselor.

 

Medicamente care afecteaza sanatatea oaselorMedicamente pentru mentinerea oaselor puternice

Bifosfonatii sunt un tip de medicamente pentru tratarea osteoporozei. Acestea includ: alendronat, ibandronat, risedronat si acidul zoledronic.

Unele studii au demonstrat legatura dintre acestea si folosirea pe termen lung in reducerea riscului de fracturi. Daca o persoana a luat bifosfonat pe termen lung si totusi a aparut o mica fractura, atunci medicamentul pentru osteoporoza trebuie schimbat.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.