Cum in ultimele decenii oamenii au inceput sa se confrunte tot mai mult cu problema excesului de greutate, au fost incercate felurite metode pentru a tine lucurile sub control. Una dintre aceste cai a fost controlul si masurarea portiilor. De ce ne-ar fi noua utila aceasta metoda?
Pentru ca pur si simplu ea reprezinta o cale simpla de a tine sub control caloriile. Degeaba ne spun oamenii de stiinta ca avem voie sa mancam orice cu moderatie. Moderatia este inteleasa diferit de fiecare dintre noi. In plus, in comportamentul nostru alimentar intervin nu numai conditionari biologice si/sau nutritionale. Mancam si bem pentru ca ne face placere si un fel de mancare gustos poate fi ingurgitat pe negandite intr-o cantitate cu mult mai mare decat ar conta ca o portie obisnuita.
Pofta de mancare, stresul si varsta
Ponturi utile
Studiile au aratat ca portiile, indiferent daca alimentul este procesat industrial sau gatit acasa, au crescut mult in ultimul an. Ba, in anumite circumstante, portia chiar s-a dublat. Ca sa nu mai spunem ca oamenii, mai ales in Europa, sunt mai putin invatati sa evalueze ce reprezinta o portie, in comparatie cu cei de peste ocean. Asadar, ce este de facut? Daca vrem sa slabim, e clar ca trebuie sa fim cu ochii pe portie si chiar sa ne pacalim pe noi insine ca aceasta este mai mare decat in realitate. Iata cateva sfaturi utile:
- Daca vreti sa va calculati exact cat mancati, folositi un cantar mic de bucatarie. Daca va ajutati si de un program de evaluare a nutrientilor si energiei din alimente (sunt multe gratuite online, care au acces direct la baze de date alimentare internationale), o sa va fie foarte simplu, chiar si cu felurile complicate. In majoritatea programelor la care facem referire va puteti introduce si propriile retete.
- De o utilitate maxima este jurnalul alimentar. Oamenii uita ce mananca si apoi se mira de ce greutatea corporala nu se modifica in sensul dorit. Este important sa va notati imediat ce ati mancat ceva, acasa sau in afara casei, indiferent de cat de mare a fost portia.
Cele mai bune legume pentru slabit
- In cazul in care consumati alimente sau bauturi cumparate, uitati-va atent ce a inteles producatorul printr-o portie. Are obligatia sa scrie acest lucru pe eticheta. S-ar putea sa aveti surprize neplacute si sa realizati ca intr-o punga mica sunt de fapt trei-patru portii.
- Cel mai greu este sa masori portiile cand participi la mese cu prietenii sau cand mergi in vacante all inclusive. Mancarea este multa, apetisanta si la discretie. Si, mai ales daca ati platit multi bani, vreti sa va vedeti investitia in… farfurie. Incearcati sa mancati multe salate, mai ales dintre cele care nu sunt inecate in sosuri grase. Si amintiti-va ca veti dori sa dati jos ce acumulati in vacanta.
- Folositi farfurii mai mici. Se pare ca si dimensiunea farfuriilor a crescut in ultimii ani, dar considerati acest lucru ca pe un accent decorativ, nu ca pe o obligatie de a umple tot spatiul disponibil cu mancare. Multi recomanda farfuriile pentru copii. Portia va fi clar mai mica si aveti timp sa va pacaliti creierul ca ati mancat mult.
- Pentru situatiile in care nu aveti posibilitatea sa cantariti sau sa masurati altcumva portia, construiti-va repere pentru ceea ce inseamna o portie. Putini stiu ca, de exemplu, o portie de mar inseamna un mar mic si ca, de cele mai multe ori, merele pe care le mancam, mari si frumoase, conteaza ca doua sau trei portii. Pumnul propriu poate fi un reper bun: atat este o portie de fruct, cat incape in el este exact o portie de nuci sau alune sau o portie de orez si paste. Sau vizualizati portia de orez, fasole uscata, linte ca fiind cat o minge de tenis. Portia de branza sau carne este cat un pachet de carti de joc. Succes!
Rezerva online si ridica din cea mai apropiata farmacie Catena suplimentele alimentare ApetitSlim si LipidoSlim.