Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Masaj

13 decembrie 2010
Share

Ansamblu de tehnici care utilizeaza mainile (framantare, petrisaj, presiuni, vibratii etc.) si se exercita pe diferite parti ale corpului in scop terapeutic.
Un masaj medical este prescris de catre medic si tine de experienta exclusiva a maseurului, kinetoterapeutului, spre deosebire de masajul "estetic", care are drept obiectiv sa-i ofere subiectului o senzatie de confort sau de destindere.

Indicatii – Masajul se asociaza cu reeducarea pentru a trata afectiunile de ordin trofic (privind nutritia tesuturilor), vascular, reflex sau senzitiv, dar si diferitele dureri.

Tehnica – Dupa patologia in cauza, maseurul kinetoterapeutul utilizeaza diferite manevre de masaj, ce se deosebesc prin pozitia mainii in raport cu tesuturile de tratat, dar si prin intensitatea, profunzimea si sensul, manevrelor.
– Frectiile localizate constau in mobilizarea diferitelor tesuturi unele fata de altele. Exercitate transversal in raport cu axa muschilor, tendoanelor sau ligamentelor si se vorbeste in acest caz de masaj transversal profund utilizate in caz de leziune musculara, de tendinita sau de entorsa, aceste manevre exercita un efect analgezic (surprind durerea), trofic (favorizand nutritia tesuturilor), mecanic si defibrozant.
– Percutiile manuale constau in lovirea alternativa a tesutului cu extremitatea degetelor (tapotament) sau cu mana (pocnituri). Ele sunt utilizate pentru stimularea lor.
– Framantarile superficiale constau in formarea unui pliu tegumentar si in imprimarea asupra acestuia, a unor miscari rapide, intindere si forfecare pentru a lupta impotriva infiltratelor subcutanate.
– Framantarile profunde permit prinderea maselor musculare si imprimarea acestora a unor miscari de torsiune si alungire pentru a le decontractura.
– Presiunile alunecate superficiale constau in alunecarea mainii pe piele fara a antrena si a deprima tesuturile subiacente. Aceasta manevra, care serveste adesea la luarea contactului si evaluarea situatiei, poseda indeosebi un efect superficial de analgezie cutanata.
– Presiunile alunecate profunde deplaseaza si antreneaza pielea si tesuturile subcutanate. Atunci cand se exercita de la periferie spre radacina unui membru, ele permit cresterea circulatiei de intoarcere prin depresie venoasa.
– Presiunile statice constau intr-o apasare cu mana sau cu un deget fara deplasare in raport cu pielea.
– Vibratiile manuale, serii de presiuni-depresiuni mecanice obtinute prin tetanizarea muschilor antebratului terapeutului, favorizeaza degajarea pulmonara.

Contraindicatii si efecte nedorite – Masajele sunt contraindicate in caz de boala inflamatorie, infectioasa sau tumorala care evolueaza in pusee. In mod obisnuit masajele nu antreneaza nici un efect secundar si, cu exceptia unor manevre precise (masaj transversal profund), nu sunt dureroase daca sunt practicate corect.