Revista care te menține sănătos

Digestie

Mariscele hemoroidale, consecintele trombozei hemoroizilor

15 mai 2024
Share

Mariscele hemoroidale sunt pliuri cutanate care inconjoara anusul si care apar in urma inflamatiei venelor anorectale, inflamatie care conduce la modificarea structurii fizice a epidermei din zona afectata, marindu-i suprafata. In momentul in care inflamatia venelor anorectale dispare si hemoroizii se retrag, epiderma nu se poate recalibra in mod corespunzator si apar mariscele hemoroidale la suprafata zonei anale sau a mucoasei rectale.

Aceste excrescente sunt formate din tesut epidermal, sunt benigne si nu au nicio semnificatie patologica.

Descoperiti cum se prezinta mariscele hemoroidale, cum pot fi tratate, cum se face recuperarea dupa excizia mariscelor.

 

Mariscele – asimptomatice, dar inconfortabile

Mariscele hemoroidale pot masura de la cativa milimetri la 1-2 cm. Ele sunt nedureroase si nu dau niciun simptom. Atunci cand marisca este mare sau cand exista mai multe marisce (3, 4), igiena locala este mai greu de realizat, pacientul trebuind sa recurga la stergeri repetate sau la spalaturi. Deoarece zona in care se dezvolta pastreaza umiditatea, mariscele cauzate de hemoroizi pot favoriza macerarea locala, care poate determina prurit si uneori eczeme.

Este important de observat daca mariscele sunt sechelele unor pusee hemoroidale anterioare, ele fiind frecvent forma de vindecare a unei tromboze hemoroidale, sau sunt asociate unei patologii hemoroidare active, cu prolaps si sangerare. De retinut ca, in anumite cazuri, mariscele inflamatorii pot conduce catre diagnosticul maladiei Crohn.

 

Tratamentul mariscelor hemoroidale – medicamentos sau chirurgical

Tratamentul mariscelor depinde mult de disconfortul resimtit de pacient. Mariscele fiind, cel mai frecvent, asimptomatice, nu necesita niciun tratament, indepartarea lor fiind solicitata mai degraba din ratiuni estetice.

Pentru tratamentul mariscelor provocate de hemoroizi se recomanda, intr-o prima faza, o crema antiinflamatoare. Efectele aplicarii acesteia ar trebui sa fie micsorarea mariscelor. Daca acest lucru nu se intampla, se trece la o alta metoda: injectiile cu substante antiinflamatoare, direct la locul afectat. De obicei, se fac patru sau sase doze de antiinflamator, administrat subcutanat, cate una pe zi. Daca dupa o saptamana aceste excrescente nu regreseaza, se intervine chirurgical: pacientului ii este administrat un anestezic local, iar chirurgul indeparteaza mariscele cu ajutorul unui electrocauter.

Recuperarea postoperatorie dureaza cateva ore. Pacientului i se recomanda o substanta dezinfectanta pentru a efectua igiena zonei anale, timp de o saptamana dupa interventie, pentru a evita potentialele infectii. Dupa excizie, sansele de reaparitie a mariscelor hemoroidale sunt destul de mici, iar in cazul in care totusi reapar, dimensiunile lor vor fi mult micsorate fata de primul puseu evolutiv. Daca vorbim despre marisce care sunt asociate hemoroizilor prolabati, ele sunt indepartate in timpul interventiei de hemoroidectomie.

 

 

Oana Anghel

Sursa: proktos.com; sante-medecine.commentcamarche.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.