Manevra Semont, numita asa dupa inventatorul ei, dr. Alain Semont, este indicata pentru a provoca mutarea reziduurilor (mici cristale de carbonat de calciu, numite canaliti) din partile sensibile ale urechii catre alte zone unde nu produc aceleasi efecte negative. Metoda este indicata pacientilor diagnosticati cu vertij paroxistic pozitional benign. Realizarea exercitiului se face cu ajutorul unui medic sau al unui terapeut. Este eficienta in aproximativ 90% dintre cazuri, dupa 4 sesiuni. O sesiune dureaza aproximativ 15 minute si se realizeaza in felul urmator:
- Stati pe masa de consultatie, in pozitia sezut.
- Specialistul va va roti capul astfel incat acesta sa fie la jumatatea distantei intre a privi drept si a privi in partea opusa celei care va provoaca cele mai puternice senzatii de vertij.
- In faza urmatoare, specialistul va va intinde pe masa de consultatie, pe partea care va cauzeaza cel mai puternic vertij. Privirea trebuie indreptata catre tavan. Veti sta astfel aproximativ 30 de secunde.
- Specialistul va va muta rapid, pe partea opusa. De data aceasta va uitati in jos, catre masa. Stati in aceasta pozitie 30 de secunde.
- Medicul/terapeutul va ajuta sa va ridicati.
Asteptati 10 minute dupa terminarea manevrei Semont inainte de a pleca. Nu va miscati rapid capul si nu conduceti masina, gasiti alta modalitate de deplasare.
Alte optiuni ce pot ajuta la ameliorarea vertijului sunt exercitiul Brandt-Daroff si manevra Epley.
Atentie! Intrebati medicul in legatura cu efectuarea acestor exercitii, in functie de simptomele si/sau afectiunile de care suferiti.