Conjunctivita alergica sezoniera este cea mai comuna forma de alergie oculara, polenul de iarba fiind cel mai important alergen sezonier care o declanseaza. Conjunctivita alergica perena este, de asemenea, foarte frecventa, parul de animale, penele si acarienii din praf fiind cei mai de luat in considerare alergeni care o provoaca.
Simptomele alergiilor oculare sau conjunctivitei alergice includ secretie oculara apoasa, prurit (mancarime), ochi rosu, dureri oculare, senzatie de intepatura si, uneori, de „ochi inflamat”. Pruritul la nivelul ochilor este simptomul cel mai important in conjunctivita alergica. Fara prurit, este mult mai putin probabil ca o persoana sa sufere de alergie la nivelul ochilor. De obicei, sunt afectati ambii ochi, desi unul poate fi mai simptomatic decat celalalt.
Cum recunoastem alergiile oculare?
Persoanele care au conjunctivita alergica sezoniera semnaleaza, de obicei, debutul simptomelor in timpul primaverii si toamna, fiind insotite frecvent de rinita alergica. Acestea includ mancarime, senzatie de arsura si „ochi lacrimosi”. In unele cazuri, pacientii relateaza sensibilitate la lumina si vedere incetosata. Ochii sunt de obicei rosii, iar pleoapele se pot inflama. Cand interiorul pleoapei (conjunctiva) este, de asemenea, inflamat, ochii pot avea un aspect apos, gelatinos – „chemosis”. Un raspuns la medicamentele indicate in acest tip de afectiune este de ajutor in diagnosticul final al alergiei oculare, in timp ce esecul de a raspunde la aceste medicamente duce la cautarea unei alte afectiuni.
Diagnosticul de conjunctivita alergica se stabileste pe baza unui istoric de simptome sugestive de alergii oculare, o examinare atenta de catre medicul oftalmolog (constata semnele de conjunctivita alergica) si testele de alergie la diversi alergeni sezonieri sau pereni.
Evitarea alergenului, cea mai indicata metoda de a controla simptomele
O gama de optiuni terapeutice este disponibila pentru controlul simptomelor alergiei oculare, dintre care unele pot evita interventiile farmacologice.
- Evitarea alergenului se poate realiza prin minimizarea contactului pacientului cu alergenii la care este sensibil. Cu toate acestea, ochii prezinta o suprafata mare, fiind imposibil sau putin posibil de a evita expunerea la alergenii oculari din aer. Alergenii pot fi, de asemenea, diluati si indepartati de pe suprafata oculara prin instilarea lacrimilor artificiale. Compresele reci sunt o alta interventie non-farmacologica, ce pot oferi ajutor in tratarea simptomelor oculare.
- Deoarece s-a dovedit ca atopia este corelata cu o crestere de cinci ori a simptomelor in timpul sezoanelor alergice, pacientii care folosesc lentile de contact ar trebui sa ia in considerare utilizarea lentilelor de contact moi zilnice, de unica folosinta, pentru confort. Un procent mic de pacienti trebuie sa intrerupa utilizarea lentilelor de contact in timpul perioadelor acute.
Tratamentul farmacologic al alergiilor oculare
- Cand strategiile de evitare, plus cele nefarmacologice nu ofera o ameliorare adecvata a simptomelor, pot fi aplicate tratamentele farmacologice, pentru a diminua reactia alergica. De exemplu, antihistaminicele H1,administrate topic, sunt eficace in ameliorarea rapida a inflamatiei oculare. Cu toate acestea, o durata limitata de actiune necesita administrare frecventa de pana la 4 ori pe zi. Insa antihistaminicele topice pot fi iritante pentru ochi, mai ales in cazul utilizarii prelungite.
- Tratamentele combinate, utilizand asocierea dintre decongestionante si antihistaminice, s-au dovedit eficiente administrate sub forma de picaturi oculare de pana la 4 ori pe zi.
- Picaturile oculare cu medicamente stabilizatoare de celule mastocitare pot fi potrivite pentru forme mai severe de conjunctivita. Cu toate acestea, pentru ca stabilizatorii de celule mastocitare sa fie eficienti, mastocitul trebuie sa fie dezactivat inainte de declansarea reactiei alergice. Prin urmare, necesita o perioada de incarcare in care acest tip de picaturi trebuie aplicate inainte de expunerea la antigen. Complianta este, prin urmare, un factor important, deoarece administrarea frecventa, inainte de o reactie alergica, poate deveni dificila pentru pacienti.
- In contrast cu stabilizatorii clasici de celule mastocitare, combinatia cu antihistaminicele topice are un mod dublu de actiune: inhiba degranularea celulelor mastocitare si, in acelasi timp, blocheaza histamina, oferind astfel remisia rapida a simptomelor alergice prin actiune antihistaminica.
- Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt candidati posibili pentru tratarea simptomelor de conjunctivita alergica sub forma de picaturi administrate local. Insa AINS sunt cunoscute a provoca disconfort la instilare, ce poate afecta complianta pacientului.
- Variantele mai severe de conjunctivita alergica pot fi controlate prin corticosteroizi topici. Administrati sub forma de picaturi oculare, sunt asociati cu evenimente adverse grave atunci cand sunt utilizati perioade lungi, inclusiv cresterea presiunii intraoculare (PIO) si formarea cataractei. Prin urmare, sunt adecvati curei de scurta durata (pana la 2 saptamani). Cu toate acestea, daca este necesara administrarea pentru o durata mai lunga, un examen oftalmologic complet trebuie efectuat in prealabil, evaluandu-se riscul de crestere a PIO sau de aparitie a cataractei.
- Decongestionantele sunt potrivite doar pentru ameliorarea simptomelor pe termen scurt. Nu sunt recomandate pacientilor cu glaucom cu unghi ingust. Actioneaza in principal ca vasoconstrictoare, fiind eficiente in reducerea eritemului (inrosirea pielii).
Cat de eficienta este imunoterapia?
Eficacitatea imunoterapiei impotriva simptomelor oculare a fost initial demonstrata in 1911, fiind o metoda bine stabilita. Poate fi luata in considerare pentru controlul pe termen lung al conjunctivitei alergice. Raspunsurile imune la administrarea alergenului nu sunt predictive pentru eficacitatea tratamentului, iar terapia in sine poate produce reactii sistemice, incidenta si severitatea acestora variind in functie de tipul alergenului administrat. In mod traditional, imunoterapia implica administrarea subcutanata a solutiei de alergeni. Totusi, mai nou, imunoterapia sublinguala devine o optiune mai convenabila.
In prezenta simptomelor de conjunctivita alergica este indicat un consult oftalmologic complet, in urma caruia se stabileste cea mai indicata conduita terapeutica pentru fiecare caz in parte.
Dr. Ana Maria Manescu
Medic specialist oftalmologie
Clinica OFTALMESTET
021/322 82 45