In urma unui studiu realizat de catre Centrul de Excelenta in Diabet si Obezitate din cadrul Universitatii Washington din Seattle, cercetatorii au descoperit legatura dintre pofta necontrolata de a manca tot timpul si alimentele de tip fast-food. Se pare ca aceste alimente, pline de grasimi daunatoare organismului, sunt responsabile de distrugerea celulelor din creier care controleaza greutatea corpului, ceea ce duce la obezitate, sustin cercetatorii.
Experimentul care a dus la aceste concluzii a constat in consumarea alimentelor „tipic americane”, cum sunt hamburgerii, cartofii prajiti, dulciurile si sucurile acidulate de catre un grup de persoane. Dupa doar 3 zile, s-a constatat un aport dublu de calorii, precum si o inflamatie la nivelul hipotalamusului, parte a creierului ce contine neuroni, cu rol de reglare a apetitului. Aceasta inflamatie a disparut la cateva zile, insa a revenit dupa 4 saptamani. De asemenea, a fost observata o reactie a tesutului cerebral la aceasta inflamatie, numita glioza, proces care poate fi interpretat ca un raspuns de protectie a creierului. Oamenii de stiinta nu pot afirma clar daca acest tip de leziune este permanenta insa, cu siguranta, aceasta contribuie la cresterea in greutate.
Text: Paula Rotaru
Sursa: www.dailymail.co.uk