Este important sa realizam mai multe lucruri legate de furie inainte de a aborda aceasta problema. In primul rand, furia este un proces normal care a permis oamenilor sa evolueze si sa se adapteze. In sine, acesta nu este un lucru rau, dar apar probleme in cazul in care nu este gestionata corect.
Furia este, de asemenea, un amestec de schimbari, atat emotionale, cat si fizice, iar in timpul ei, un val de energie trece prin corp. Ea poate fi „luata” de o alta persoana sau „transmisa” unui obiect. O alta varianta ar fi ca fiecare persoana sa-si suprime energia pana data viitoare cand va avea de-a face din nou cu aceasta stare emotionala.
Iata cateva tehnici care va pot ajuta sa manageriati furia. Dupa recunoasterea sentimentelor pozitive si negative asociate furiei, gasiti alte mijloace prin care sa va descarcati, in afara de cele traditionale. De exemplu, puteti apela la meditatie, strigate si tipete intr-un loc privat sau exteriorizarea energiei prin batai repetate cu pumnii in perna.
Daca nu va calmati, notati exact ceea ce va supara, apoi intrebati-va: „ce dovezi exista ca situatia care m-a adus in aceasta stare este corecta?; „exista o alta interpretare, la fel de credibila a ceea ce se intampla?”; „ce masuri se pot lua pentru a avea un anumit control asupra situatiei?” si „daca cel mai bun prieten ar fi in aceasta situatie, ce sfat mi-ar ofero?”. Daca apare ceva neprevazut si simtiti ca va puteti infuria, mergeti pe jos si puneti-va intrebarile enumerate.
In plus, specialistii recomanda sa se respecte urmatoarele etape: infruntare, intelegere, definitie, cautare, acceptare si punere in aplicare.
Cristina Ionescu
Sursa: www.bbc.co.uk