Tot mai multe femei isi inving teama de a sti adevarul despre starea lor de sanatate si tot mai multi medici isi indruma pacientele catre acest tip de examen. Succesele nu intarzie sa apara. Numarul de paciente depistate cu cancer mamar in stadii incipiente a crescut, aproximativ 40% din cazurile de cancer fiind depistate prin mamografie.
Ce trebuie sa stie fiecare femeie despre mamografie?
Cancerul de san este o afectiune frecventa responsabila de o mortalitate crescuta in randul femeilor. In fiecare an se inregistreaza 14.000. de noi cazuri de cancer la san.
Deoarece aparitia cancerului de san se poate preveni, depistarea precoce prin mamografie ramane singura masura pentru obtinerea vindecarii.
Prin mamografie se pot depista tumori in stadiul „0”, de dimensiuni de cativa milimetri. Depistarea tumorii in acest stadiu duce la o operatie limitata, fara a fi nevoie de operatie mutilanta (cu scoaterea intregului san) iar sansele de vindecare completa tind spre 100%.
Mamografia este o metoda de investigatie usor de suportat, aparatele de ultima generatie nu implica o compresie exagerata a sanului iar doza de iradiere este minima ( mai mica decat cea necesara unei radografii pulmonare si este echivalenta cu 10 minute de plaja fara sutien).
Mamografia nu se face doar pentru a depista cancerul. Se pot depista toate afectiunile mamare, din care cea mai mare parte sunt necanceroase dar sunt suparatoare si trebuie tratate.
Screeningul sau mamografia de depistare se adreseaza femeilor fara simptomatologie mamara ( dureri, inflamatii, noduli palpabili, scurgeri mamelonare) care depasesc varsta de 50 de ani.
Femeile sub 50 de ani trebuie sa faca mamografie de depistare daca sunt expuse la unul din factorii de risc: lipsa nasterilor sau primul copil nascut dupa 35 de ani, prima menstra aparuta inainte de 12 ani, menopauza instalata dupa 50 de ani, obezitate, rude apropiate (mama, sora) cu cancer de san aparut inainte de 50 de ani, stres.
De retinut!
Singura modalitate de vindecare a cancerului mamar este depistarea precoce prin mamografie.
Prima mamografie, mamografia de referinta, trebuie efectuata la varsta de 37 de ani.
Dupa varsta de 40 de ani, mamografia trebuie efectuata la intervale de 2 ani, chiar daca examinarea clinica nu a descoperit nici o modificare.
Dupa varsta de 50 de ani, mamografia se efectueaza anual.
Nu neglijati efectuarea unei mamografii mai ales daca aveti antecedente familiale.
Dr. Mihaela Sebeni
Medic primar radiolog
Centrul Medical Medicover Plevnei- Departament Mamografie
Tel: 31.44.10: 310.44.11.
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre CANCER MAMAR pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate: