Am pasit intr-un nou sezon si, la fel ca si pana acum, trebuie sa avem grija de aspectul exterior. Astfel, este indicat sa alegem un produs hidratant adaptat anotimpului, ideal cu o baza mai grasa decat produsele utilizate in timpul verii.
Pe langa componentele de tip uleiuri (de exemplu, uleiul de avocado, uleiul de migdale), produsul trebuie sa contina substante din categoria „umectantilor” (cum sunt glicerina, alfa hidroxiacizii, sorbitolul) care atrag si retin apa la nivelul pielii. Cea mai frecventa greseala in sezonul rece este aceasta: vara a trecut, nu mai am nevoie de fotoprotectie! Nimic mai fals. De fapt, combinatia de soare, zapada si expunere prelungita (pentru cei care practica sporturi de iarna) agreseaza pielea, uneori arsurile fiind severe.
Nu renuntati la produsele fotoprotectoare!
Folositi in continuare un produs fotoprotector cu spectru larg si factor de minimum 30, atat pentru fata, cat si pentru maini (daca sunt descoperite, bineinteles). Fotoprotectorul se aplica cu circa jumatate de ora inainte de a iesi din casa si se reaplica daca petreceti intervale prelungite in exterior. Iarna este, totodata, sezonul in care multe persoane opteaza pentru peelinguri chimice, caz in care atentia acordata fotoprotectiei este cu atat mai importanta.
Buzele au nevoie de atentie speciala iarna
Balsamul de buze este un produs accesibil, protejandu-le si prevenind instalarea aspectului de „buze crapate”. Reaplicati frecvent in timpul zilei si alegeti un balsam care are si factor de protectie solara, deoarece buzele sunt o regiune expusa la ultraviolete pe toata durata anului. In special buza inferioara este o zona cu risc crescut de aparitie a carcinomului spinocelular (un tip de cancer de piele cu evolutie agresiva locala). De evitat: alimentele fierbinti, foarte sarate sau picante si gestul de lingere frecventa a buzelor – poate duce la aparitia unui tip particular de dermatita – lip licker’s dermatitis.
Majoritatea persoanelor care consulta dermatologul in aceasta perioada si au buzele crapate, rosii, iritate sufera de cheilita comuna sau „inflamarea buzelor”. In putine cazuri poate fi vorba de ceva mai serios: cheilite infectioasa, actinica, granulomatoasa, reactii la unele medicamente etc.
Mainile au cel mai mult de suferit in sezonul rece
Acest lucru se intampla deoarece tegumentul este relativ subtire in aceasta regiune si sarac in glande sebacee, ele fiind in plus expuse conditiilor potrivnice de mediu. Deseori, se instaleaza aspectul de maini rosii, uscate, uneori ajungandu-se pana la fisuri si mancarimi intense, chiar usturimi. Este important sa protejati mainile de frig. De preferat ca materialul care intra in contact direct cu pielea sa fie dintr-o fibra moale, non-iritanta (de exemplu, bumbac). Folositi o crema intens hidratanta, de tip cold cream, fara a ezita sa o reaplicati de fiecare data dupa ce v-ati spalat pe maini, ideal pe tegumentul inca umed. De evitat: gelurile dezinfectante pentru igiena mainilor, sapunurile antibacteriene intens degresante.
Atentie la micile detalii din mediul inconjurator!
Un umidificator de camera poate face minuni, contracarand efectul incalzirii centrale care usuca aerul, favorizand pierderea de apa la nivel tegumentar. In plus, sunt de evitat baile sau dusurile fierbinti si prelungite care deshidrateaza suplimentar pielea deja afectata de conditiile climatice specifice sezonului rece. Pentru cei care au un teren atopic, predispus la dermatita, pot fi de folos baile hidratante: apa calduta in care adaugati un ulei emolient de baie special pentru pielea extrem de uscata (xerotica) sau, pentru cei care prefera sa foloseasca exclusiv produse naturale, tarate de ovaz.
Dr. Madalina Caraivan
Medic specialist dermato-venerologie