Dermatoza cronica caracterizata printr-o eruptie cutanata sub forma unei masti pe fata. Lupusul eritematos cronic este localizarea cutanata a lupusului eritematos diseminat.
Simptome si semne – Lupusul formeaza leziuni cutanate rosii care cuprind cruste ce nu provoaca mancarimi. Aceste leziuni debuteaza prin simple placi, de extindere limitata, uneori parcurse de mici vase dilatate. Ca urmare, ele sunt sediul unei hiperkeratoze (cresterea excesiva a stratului carnos al pielii) de importanta variabila. Leziunile se dezvolta in mod relativ simetric pe nas, obraji, urechi, frunte si barbie.
Evolutia se face prin pusee succesive, adesea declansate de o noua expunere la soare. In anumite forme, lupusul se poate extinde mult, antrenand leziuni destul de inestetice.
Tratament si prevenire -Tratamentul face apel la dermocorticosteroizi cu actiune locala, prescrisi in simple masaje sau in pansamente. Leziunile puternic keratinizate pot fi suprimate prin criochirurgie sau prin laser cu dioxid de carbon. Totusi, adesea este necesar un tratament general: administrarea orala de antipaludice sau, atunci cand acestea sunt ineficace, sulfone, retinoide sau talidomida. Prevenirea lupusului eritematos cronic consta in evitarea soarelui si in protejarea pielii cu ajutorul cremelor solare ecran total.
Sinonim: lupus discoid.