Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

Lupta cu raceala si gripa – metode eficiente

Dr. Rodica Niculae, medic primar medicina de familie, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
23 februarie 2023
Share
  • Iarna si-a intrat de mult in drepturi. Soarele mai razbeste printre nori, iar temperaturile scad sau cresc brusc, aproape de la o zi la alta. Aceste schimbari de temperatura aduc dupa sine raceli si cazuri de gripa.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Septocalmin Islandica. Conţine extract de Cetraria islandica şi este recomandat pentru calmarea iritaţiei gâtului şi faringelui, ameliorarea tusei.

    Raceala comuna (guturaiul) este o infectie minora a nasului si gatului, cauzata de numeroase virusuri, avand contagiozitate moderata. Se transmite prin aer (inhalarea virusului) sau prin contact cu picaturile de fluide ce contin virusul. Simptomele dureaza aproximativ o saptamana, cu mentiunea ca in cazul copiilor, varstnicilor sau celor cu imunitatea scazuta pot dura mai mult. In schimb, gripa este foarte contagioasa, fiind determinata de virusul gripal. Are debut brusc cu febra mare (39-40°C), frisoane, dureri de cap frontale si supraorbitale, tuse uscata, dureri in gat si musculare ce dureaza intre doua si cinci zile.
    Lupta cu raceala si gripa – metode eficiente
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • raceala

    Simptome in caz de raceala

    Raceala comuna sau guturaiul este un sindrom produs de mai multe virusuri: rhinovirusuri, coronarovirusuri, virusuri parainfluenza, enterovirusuri, adenovirusuri, virusuri coxsackie. Epidemiile de raceala sunt sezoniere (toamna, iarna). Perioada de incubatie este de 1-3 zile, avand debut treptat, cu semne discrete: senzatie generala de disconfort, febra moderata (37,5-38°C), congestie nazala/conjunctivala, scurgeri nazale, stranut, raguseala, dureri la inghitire, tuse uscata, mirosul si gustul fiind diminuate. Spre deosebire de gripa, domina semnele locale, respiratorii, si nu cele generale de intoxicatie.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

    Receptivitatea la guturai este favorizata de frig (vasoconstrictia de la nivelul mucoasei respiratorii determina scaderea rezistentei locale, explicand frecventa ei in sezonul friguros), de factorul alergic (producerea de histamine în mucoasa nazala inflamata), de factorii iritativi ai mucoasei nazale (fumat, praf, determinand afectarea mucusului protector).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • raceala

    Tratamentul racelii este simptomatic

    Antibioticele sunt contraindicate, dar se administreaza doar daca apare o complicatie bacteriana (otita, sinuzita, bronhopneumonie). Imunitatea este slaba, de scurta durata (maxim un an). Complicatiile sunt rare, prin suprainfectie secundara bacteriana. Acestea apar mai ales la copiii mici, persoanele in varsta cu boli respiratorii cronice (bronsite cronice, emfizem). Infectia se produce prin multiplicarea virusului in mucoasa respiratorie, producand leziuni care duc la complicatii septice locale.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

    Cum prevenim raceala?

    Nu exista inca un vaccin impotriva guturaiului, cauza fiind numarul mare de serotipuri. Se aplica masuri de prevenire de rutina: folosirea servetelelor nazale (cu aruncarea lor in cutiile inchise), spalarea mainilor, intarirea rezistentei organismului (alimentatie sanatoasa, sport, suplimente, hidratare), evitarea aglomeratiei, a expunerii la frig si a contactului cu persoanele bolnave, aerisirea incaperilor, cu mentinerea unei temperaturi optime de 22-23°C si a unei atmosfere usor umede.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • raceala

    Simptome in caz de gripa

    Din punct de vedere epidemiologic, gripa se caracterizeaza printr-o mare contagiozitate, cu aparitia de epidemii de 3-5 ani si pandemii la 30-40 de ani. Virusul gripal (Myxovirus influenzae) face parte din familia Orthomyxoviridae si are trei subtipuri antigenice: A, B si C. Cele mai severe si extinse epidemii sunt produse de virusul Influenzae de tip A, din cauza variabilitatii antigenice mari.

    Vaccinarea, cel mai eficient mijloc de a preveni gripa

    Virusul gripal are si o activitate toxica, determinand scaderea leucocitelor, neutrofilelor, trombocitelor. De aceea, in gripa domina semnele generale de intoxicatie fata de cele respiratorii: scaderea tensiunii arteriale, a pulsului, tulburari digestive (greata, varsaturi, limba uscata acoperita de depozit alb), manifestari hemoragice (sangerari nazale, spute sangvinolente), cresteri mici ale transaminazelor. In mediu extern, virusul gripal este sensibil la lumina, ultraviolete, caldura si agenti chimici.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • gravida

    Cum se transmite virusul gripal?

    Transmiterea virusului gripal se face direct prin contact cu picaturi de secretie nazofaringiene (stranut, tuse) si indirect prin obiecte contaminate cu secretii infectante. Imunitatea de durata (2-3 ani) este specifica numai pentru tipul de virus respectiv, dar in functie de configuratia antigenica a virusului pot aparea si anticorpi fata de alte tulpini de virusuri inrudite antigenic. Astfel, se explica de ce in urma unor infectii cu diferite subtipuri de virus gripal sau in urma vaccinarii antigripale, unele persoane devin rezistente prin declansarea unor raspunsuri imunitare (de redesteptare).

    Conform unor studii, rezistenta anumitor persoane la gripa in timpul epidemiilor s-ar explica si prin producerea locala in caile respiratorii, prin infectii repetate, de interferon care, impreuna cu alte substante locale de aparare, neutralizeaza virusul gripal. Cele mai predispuse categorii sunt: gravidele, sugarii, persoanele peste 65 de ani, pacientii cardiaci, cirotici, cei cu boli respiratorii cronice sau diabet zaharat.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • gripa

    Tratamentul gripei vizeaza ameliorarea simptomelor

    Acesta presupune folosirea dezinfectantelor sau decongestivelor nazofaringiene, calmantelor pentru tuse, antitermicelor, vitaminei C. Nu in ultimul rand, trebuie sa va hidratati corespunzator. Antibioticele sunt inutile, chiar periculoase, deoarece se prescriu doar in cazul complicatiilor. In gripa, complicatiile sunt severe si frecvente: pneumonie primara virala, pneumonie secundara bacteriana, otita, sinuzita, tiroidita, oreion, miocardita, sindromul Gulilan-Barre (polineuropatie postinfectioasa, determinand insuficienta respiratorie, probleme la inghitire, paralizii, nevralgii). Bolnavii de gripa trebuie izolati la domiciliu.

    Prevenirea gripei

    Preventia se realizeaza prin vaccinarea cu virus inactivat din tulpinile care au circulat in anul precedent. Vaccinarea este indicata copiilor peste 6 luni cu afectiuni pulmonare, cardiovasculare, malnutritie protein-calorica, pacientilor peste 65 de ani cu boli cronice, celor care au cancer sau SIDA, dar si gravidelor. Durata protectiei incepe la doua saptamani dupa vaccinare si dureaza pana la circa un an. Se administreaza intramuscular in fiecare an, toamna (octombrie-noiembrie).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.