Atunci cand ne gandim la sistemul circulator, primul lucru care ne vine in minte este inima. Insa inima nu ar putea sa faca aceasta munca fara vasele de sange – un sistem foarte dezvoltat de tuburi elastice alcatuite din muschi.
Aceasta intreaga retea de vase transporta sangele catre fiecare parte a corpului, asigurandu-se ca inima, plamanii si toate organele vitale primesc oxigenul si substantele de care au nevoie.
Vasele de sange functioneaza in echipa
Cele trei tipuri de vase de sange − arterele, venele si capilarele − conlucreaza. Atunci cand inima se contracta, sangele este pompat in arterele care-l transporta cat mai departe de inima. Arterele sunt conectate la capilare (conducte microscopice sangvine) care permit oxigenului sa ajunga din sange in celulele organismului.
Vasele sangvine sunt afectate de catre vreme
Sistemul circulator ajuta la mentinerea temperaturii corpului. Vasele de sange se extind pentru a elibera caldura, permitand organismului sa se raceasca si se contracta pentru a conserva caldura. In cazuri extreme, atunci cand, de exemplu, picioarele sunt expuse la frig sau la umezeala pentru un timp indelungat, constrictia vaselor de sange poate afecta circulatia, provocand daune la nivelul tesuturilor. Alte consecinte ale expunerii la temperaturi foarte scazute sunt degeraturile care pot aparea in doar cateva minute.
Va doare capul cand mancati inghetata? Vasele de sange sunt de vina
Daca va place inghetata, atunci probabil ca sunteti familiarizati cu acea durere de cap care apare atunci cand o consumati, acea senzatie de „inghetare a creierului”. Atunci cand ceva rece atinge cerul gurii, vasele de sange locale se contracta pentru a minimiza pierderea de caldura, apoi se relaxeaza pentru a stabili fluxul sangvin. Aceasta reactie declanseaza o durere care poate dura timp de cateva minute sau pana in momentul in care organismul se adapteaza acestor schimbari bruste de temperatura. Acest tip de durere este mai frecventa in randul persoanelor care se confrunta cu migrenele.
Vasele de sange actioneaza precum un camp de forta pentru creier
Vasele de sange sunt parte a unui sistem de aparare cunoscut sub numele de bariera hematoencefalica, o retea de vase de sange si tesuturi formate din celule aflate la distante mici pentru a mentine substantele nocive departe de creier. Aceasta bariera permite insa apei, oxigenului si dioxidului de carbon sa ajunga la creier, dar le tine la departare pe cele periculoase. Desi anestezicele generale pot trece de aceasta bariera, foarte multe medicamente, inclusiv cele care trateaza cancerul, nu o pot face, astfel incat medicii sunt supusi unor provocari in momentul in care au in fata lor pacienti care sufera de boli grave ce afecteaza creierul, printre care si Parkinsonul.
Vasele sangvine si ciocolata
Consumul moderat de ciocolata ar putea oferi cateva beneficii, ar putea pastra inima si vasele de sange sanatoase, prevenind riscul de accident vascular cerebral si pe cel al bolilor de inima. Cum ar putea beneficia vasele de sange de pe urma acestei placeri vinovate? Ciocolata, in special cea neagra, contine micronutrienti, numiti flavonoide, care au puternice proprietati antioxidante.
Vasele de sange pot suferi modificari care survin odata cu varsta, insa deteriorarea lor poate incepe chiar din copilarie. Adolescentii obezi cu hipertensiune arteriala pot avea artere mai groase in momentul in care ajung la 30 de ani. Expunerea la fumul de tigara poate provoca imediat daune nu doar la nivelul plamanilor, ci si al vaselor de sange, limitand fluxul sangvin prin depunerea grasimilor si nu numai. Sportul si alimentatia sanatoasa pot contribui la protejarea vaselor sangvine.