Oboseala accentuata este unul dintre simptomele comune ale multor tulburari, incepand cu stresul si terminand cu bolile cardiovasculare. Insa, in cele mai multe dintre cazuri, acest simptom indica o anemie.
Exista mai multe cauze ale anemiei. De cele mai multe ori, este vorba despre deficitul de fier, element necesar organismului pentru a produce hemoglobina. Daca aveti anemie prin carenta de fier, este recomandat sa adoptati o dieta bogata in alimente cu frunze verzi, carne rosie si organe sau, la sfatul medicului, sa luati suplimente bogate in fier. In cele ce urmeaza va prezentam sapte lucruri pe care trebuie sa le stiti despre anemie.
Este o manifestare, nu o boala
Celulele rosii din sange joaca un rol important – transporta oxigenul catre organele din corp. Daca aveti anemie, inseamna ca ori nu aveti suficiente celule rosii, ori ca acestea nu contin o cantitate suficienta de hemoglobina (o proteina bogata in fier ce ii ofera sangelui culoarea rosie).
Poate fi asimptomatica
In cele mai multe cazuri, anemia cauzeaza aparitia oboselii cronice, insa, unele persoane pot sa nu aiba niciun simptom. Netratata, anemia se poate agrava, oboseala se poate accentua, iar inima va face eforturi mai mari pentru a pompa sange si pentru a mentine oxigenarea tesuturilor. Alte simptome ale anemiei pot include: ameteala, dureri de cap, amorteli la nivelul mainilor si picioarelor, scaderea temperaturii corpului, paloarea pielii, senzatia de „lipsa de aer”, batai rapide sau neregulate ale inimii, durere in piept, iritabilitate si lipsa de concentrare. Daca nu este tratata, anemia poate duce la insuficienta cardiaca.
Respirati greu si va simtiti obositi? Insuficienta cardiaca poate fi cauza
Apare mai des la femei, dar este mai grava la barbati
In randul femeilor, anemia apare mai frecvent si nu este neaparat severa (dar nu trebuie ignorata). Aceasta se manifesta in special prin pierderea de sange in timpul menstruatiei, iar suplimentele cu fier pot fi de folos. In cazul barbatilor, insa, acest lucru nu se aplica, iar anemia poate fi semnul unei afectiuni mai severe, precum cancerul de colon.
Vegetarienii nu sunt neaparat anemici
Chiar daca sunteti vegetarian, nu inseamna ca aveti anemie. Fierul poate fi introdus in alimentatie si in lipsa carnii sau a altor produse animale. Cele mai bogate alimente vegetariene in fier sunt reprezentate de: linte, fasole, tofu, alimente cu frunze verzi, cereale si paine fortificate cu fier, precum si fructe uscate. Pentru a beneficia de o cantitate mai mare de fier, introduceti in alimentatie vitamina C din plin (capsune, broccoli, suc de portocale). Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism.
Cofeina poate creste riscul de anemie
O cantitate prea mare de cofeina influenteaza in mod negativ absorbtia fierului din alimente. Este necesar sa reduceti in general cantitatea de cafea, ciocolata si bauturi carbogazoase, pentru a lupta si impotriva anemiei. Daca luati suplimente cu fier, asigurati-va ca trec una-doua ore de la administrare pana in momentul in care consumati cafea.
Nu va tratati singur
Chiar daca aveti simptome specifice anemiei, este indicat sa faceti analize medicale si sa consultati medicul inainte de a lua suplimente cu fier. Acestea se administreaza doar daca exista un deficit de fier. O cantitate prea mare de fier poate duce la anumite simptome, precum indigestie sau constipatie. In plus, unele persoane sufera de hemocromatoza, o conditie in care este absorbita o cantitate prea mare de fier. Acest lucru poate duce la aparitia artritei, diabetului, bolilor de ficat, precum si a altor afectiuni.
Cei cu anemie pot avea pofte ciudate
Carenta de fier duce la aparitia poftelor ciudate (pica). Multe femei pot avea pofta de gheata, de scrum de tigara, carton, precum si alte forme ciudate. Din fericire, aceste pofte dispar odata cu restabilirea nivelului normal de fier din sange.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie