Mentinerea sanatatii oaselor este importanta, intrucat densitatea osoasa scade odata cu varsta, putand aduce neplaceri (dureri, fracturi). Prevenirea scaderii densitatii osoase trebuie facuta de la o varsta mai tanara, pentru a beneficia de oase puternice chiar si la o varsta mai inaintata.
Sedentarismul si stilul de viata dezechilibrat duc la pierderea de masa osoasa. Din acest motiv, puteti incepe chiar de azi sa faceti anumite schimbari.
Iata ce trebuie sa evitati pentru mentinerea sanatatii oaselor:
Sarea in exces
Consumul excesiv de sare favorizeaza pierderea calciului din corp, respectiv din oase. Produsele de panificatie, branzeturile, chipsurile si mancarea de tip fast-food contin cea mai mare cantitate de sare. Din acest motiv, este necesar sa reduceti la minimum consumul acestor alimente, pentru a pastra nivelul optim de calciu si, prin urmare, pentru a intari oasele.
Sedentarismul
In zilele noastre, este normal sa venim acasa si sa ne intindem pe canapea, in fata televizorului. Insa, acest lucru dureaza uneori chiar ore intregi si poate deveni un obicei nesanatos. Exercitiile fizice fac oasele mai puternice, in timp ce sedentarismul le slabeste.
Mersul cu bicicleta
Mersul cu bicicleta pe o perioada lunga de timp intareste inima si plamanii, insa nu si oasele. Acesta nu creste densitatea osoasa, precum fac plimbarile, joggingul si cataratul.
Daca, insa, nu puteti reduce mersul pe bicicleta, este indicat sa-l asociati cu alte activitati, precum tenisul, cataratul, dansul si inotul. Inotul este unul dintre cele mai bune sporturi, deoarece rezistenta apei mentine sanatatea oaselor.
Statul in casa
Petrecerea timpului in aer liber este necesara pentru sanatatea oaselor. Expunerea la soare timp de 10-15 minute favorizeaza producerea de vitamina D, necesara, impreuna cu calciul, pentru intarirea oaselor. Insa nu exagerati. Expunerea excesiva la razele soarelui favorizeaza aparitia cancerului de piele.
Pentru a mentine cantitatea de vitamina D din organism este necesar si sa faceti cateva schimbari in alimentatie. Consumati cereale fortificate, sucuri de fructe si legume, lapte (in special de migdale, orez sau pe baza de plante). Intrebati medicul daca aveti nevoie de un supliment cu vitamina D.
Consumul de alcool
Alcoolul poate aduce beneficii organismului atat timp cat este consumat in cantitati mici (o bautura pe zi in cazul femeilor si doua pe zi in cazul barbatilor). Consumul excesiv de alcool scade dentitatea osoasa si interfereaza cu modul in care corpul absoarbe calciul.
Fumatul
Fumatul impiedica formarea unor noi tesuturi sanatoase la nivelul oaselor, asa cum se intampla in cazul persoanelor nefumatoare. Cu cat fumati mai mult si pe o mai lunga perioada de timp, cu atat problema este mai mare. Fumatorii au mai multe sanse de fracturi si necesita o perioada mai lunga de vindecare.
Daca renuntati la fumat puteti scadea aceste riscuri si sa va imbunatatiti sanatatea oaselor, desi acest proces va fi mai indelungat.
Anumite medicamente
Unele medicamente, in special daca le luati pe o perioada mai lunga de timp, pot avea un impact negativ asupra oaselor. De exemplu, glucocorticoizii, precum prednisonul si cortizonul, pot cauza pierderea masei osoase. Acest tip de medicamente se prescriu in anumite afectiuni, precum artrita reumatoida, lupus, astm si boala Crohn (boala inflamatorie cronica a tractului digestiv, ce poate afecta orice segment, de la esofag pana la anus).
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie