Un studiu de anvergura anunta ca femeile insarcinate care iau multivitamine si acid folic inainte, dar si in timpul sarcinii, prezinta risc scazut de a avea un copil cu autism. Practic, femeile care au luat astfel de suplimente in timpul perioadei de graviditate au avut risc mai mic cu aproximativ 73% de a avea un copil cu tulburari de spectru autist.
In plus, viitoarele mamici care au luat suplimente pe baza de vitamine cu doi ani inainte de sarcina au avut un risc mai mic de autism la copil cu 61%. Cercetarea a fost realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Haifa (Israel), care au examinat 43.500 de copii ale caror mame au luat sau nu au luat astfel de suplimente.
Vitaminele si o dieta corecta sunt esentiale pentru o sarcina sanatoasa
Cercetatorii sustin ca, pe langa acidul folic si multivitamine, este foarte important ca o mamica sa aiba un stil de viata sanatos, atat in timpul sarcinii, cat si inaintea acesteia, daca sarcina este programata. Una dintre explicatiile pentru care suplimentele sunt atat de importante sunt modificarile epigenetice. Acestea reprezinta schimbari ale genelor care nu pot fi explicate prin modificari ale secventei genetice si sunt influentate de un stil de viata sanatos si de un aport corect de vitamine.
„Posibilitatea reducerii riscului de aparitie a tulburarilor de spectru autist trebuie luata in considerare in cadrul politicilor de sanatate publica, in conditiile in care scaderea acestui risc se poate poate face prin extinderea utilizarii acidului folic si multivitaminelor in timpul sarcinii”, a declarat profesorul Stephen Levine, autorul studiului.
Cercetarile continua pentru a se descoperi daca sunt si alte cauze, pe langa stilul de viata, care afecteaza riscul de aparitie a tulburarilor de spectru autist.