Lombosciatica reprezinta durerea de spate cauzata de o problema la nervul sciatic. Acesta este un nerv mare ce se intinde, de la nivelul lombar, de-a lungul picioarelor. Atunci cand exista un factor ce lezeaza nervul sciatic sau pune presiune asupra lui, apare o durere la nivelul lombar, ce iradiaza pe sold, fesa si picior. Aproximativ 90% dintre persoane se vindeca de lombosciatica fara interventie chirurgicala.
Care sunt simptomele in lombosciatica?
Cel mai frecvent simptom in lombosciatica este reprezentat de durerea de mijloc ce se extinde la sold, fesa si unul dintre picioare. Durerea afecteaza, de obicei, un singur picior si se poate agrava atunci cand stam jos, tusim sau stranutam. La nivelul piciorului pot aparea si furnicaturi, slabiciune sau amorteli. Simptomele din lombosciatica tind sa apara brusc si pot dura cateva zile sau saptamani.
Care sunt cauzele?
Cele mai multe persoane cu aceasta afectiune au varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Femeile sunt mai predispuse la aceasta problema in timpul sarcinii, deoarece exista o presiune exercitata de catre uterul marit in volum asupra nervului sciatic. Iata care pot fi cauzele:
Hernia de disc. Cea mai frecventa cauza de lombosciatica este hernia de disc. Discurile intervertebrale se comporta ca niste perne intre vertebrele coloanei vertebrale. Aceste discuri se degradeaza de-a lungul anilor si va face mai predispusi la leziuni. Uneori, unul dintre discuri se poate deplasa si presa radacina nervului sciatic. Aproximativ o persoana din 50 va avea o hernie de disc de-a lungul vietii. Mai mult de un sfert dintre acestea vor avea simptome ce dureaza mai mult de 6 saptamani.
Stenoza spinala. Vertebrele pot duce, in procesul de imbatranire, la ingustarea canalului vertebral. Aceasta ingustare se numeste stenoza spinala si poate presa radacina nervului sciatic. Stenoza spinala este mai frecventa la adultii cu varsta de peste 60 de ani.
Tumorile spinale. In cazuri rare, lombosciatica poate fi rezultatul unor tumori ce cresc inauntrul sau de-a lungul maduvei spinarii sau a nervului sciatic. Pe masura ce tumora creste, aceasta poate pune presiune asupra nervilor ce ies din maduva spinarii.
Sacroileita. Aceasta este o inflamatie a articulatiei sacroiliace, locul unde portiunea inferioara a coloanei vertebrale se conecteaza cu pelvisul. Sacroileita poate cauza dureri la nivelul feselor, a mijlocului si se poate chiar extinde pe picior. Durerea se poate inrautati atunci cand stam mult in picioare sau cand urcam scarile. Sacroileita poate fi cauzata de artrita, leziuni, sarcina sau infectii.
Leziuni si infectii. Alte cauze de lombosciatica includ inflamarea muschilor, infectia sau alte leziuni, precum fracturile. In general, toate afectiunile care irita sau fac compresie asupra nervului sciatic pot determina aparitia simptomelor. In unele situatii, insa, cauza de lombosciatica nu poate fi identificata.
Care este tratamentul in lombosciatica?
Gheata si caldura. O patura calda sau un pachet de gheata pot fi foarte utile pentru a ameliora durerea cauzata de lombosciatica. Aplicati caldura locala sau gheata aproximativ 20 de minute la fiecare 2 ore. Experimentati care dintre acestea doua va fac mai bine sau incercati sa le alternati.
Medicamentele. Analgezicele pot ameliora durerea pe un termen scurt. Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum aspirina si ibuprofenul, sunt unele dintre optiuni. Medicul va poate prescrie o injectie cu steroizi pentru a reduce inflamatia.
Chirurgia. Daca lombosciatica este cauzata de o hernie de disc si inca va provoaca durere severa dupa 4-6 saptamani, atunci s-ar putea sa aveti nevoie de o inteventie chirurgicala. Chirurgul va indeparta o portiune din discul herniat pentru a reduce presiunea asupra nervului sciatic. Aproximativ 90% dintre persoane prezinta o ameliorare dupa acest tip de interventie chirurgicala.
Cititi mai multe informatii despre lombosciatica aici: https://www.farmaciata.ro/lombosciatica-cauze-simptome-tratament/