Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Litiaza sau colica biliara? Iata cum le depistati

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 august 2023
Share
Litiaza sau colica biliara? Iata cum le depistati

Vezica biliara (colecistul) este un sac de dimensiuni mici, situat imediat sub ficat si are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila are functia de digestie a grasimilor, fiind eliminata din vezica biliara in intestinul subtire prin intermediul canalelor biliare.

Litiaza biliara este o afectiune a vezicii biliare ce consta in prezenta calculilor la acest nivel. Calculii biliari au dimensiuni variabile si sunt formati din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Se formeaza atunci cand exista o cantitate prea mare de colesterol in bila sau cand vezica biliara nu isi indeplineste functia normal. Majoritatea nu ridica probleme, insa daca ajung sa blocheze un canal biliar, atunci necesita tratament. Colica biliara se caracterizeaza printr-o durere puternica, sub coaste, in dreapta, cu inceput si sfarsit brusc, si apare de obicei seara sau noaptea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un supliment alimentar pe bază de extract purificat de bilă bovină, o substanţă naturală de origine animală, cu rol în îmbunătăţirea digestiei.

Litiaza biliara, simptome

  • Durere in partea superioara dreapta a abdomenului sau in partea stomacului. Ea poate aparea brusc, in special noaptea sau dupa mese, si se poate intinde in spate sau la umar, fiind greu de gasit o pozitie confortabila. Impiedica efectuarea unor miscari respiratorii si are o durata intre 1 si 5 ore, insa se poate intinde si la 24 de ore.
  • Varsaturi care pot micsora oarecum durerea si presiunea abdominala.
  • Icter – ingalbenirea pielii si a portiunii albe a ochiului.
  • Culoarea inchisa a urinei si deschisa a scaunelor.
  • Febra.
  • Frisoane.

Pana la 90% dintre persoanele cu aceasta afectiune nu prezinta simptome si nu necesita tratament, iar cei la care simptomele sunt prezente vor suferi o interventie chirurgicala. In cazul in care simtiti o durere puternica de fiere, consultati de urgenta un medic si efectuati o ecografie abdominala si analize de sange, intrucat o colica biliara se poate complica.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis BilActiv Anghinare; un supliment alimentar care conţine extract standardizat de anghinare, cu rol în buna funcţionare a ficatului şi a întregului sistem digestiv. Este un bun adjuvant pentru digestie.

litiaza biliara

Litiaza biliara, factori de risc

Acestia sunt reprezentati de:

  • Sexul feminin are un risc de doua ori mai mare decat sexul masculin.
  • Varsta peste 60 de ani.
  • Obezitatea.
  • Dietele extreme urmate de scaderea rapida in greutate.
  • Colesterol si trigliceride crescute.
  • Boala Crohn.
  • Femeile insarcinate sau cele care au nascut de mai multe ori.
  • Estrogenul crescut – la persoanele aflate la menopauza sau la tinerele care folosesc anticonceptionale orale.
  • Sedentarismul.

Analgezice simple in cazul litiazei biliare usoare

Tratamentul litiazei biliare fara complicatiise face cu analgezice simple (medicamente care iau durerea). Se mai face si colecistectomia laparoscopica pentru explorarea cavitatii abdominale si colangiografiaintraoperatorie in caz de calculi ai caii biliare principale, in vederea extragerii calculilor.

Colica biliara, simptome

In cazul colicii biliare, durerea poate merge catre umarul drept si poate asocia greata, varsaturi alimentare sau biliare, ori transpiratii. Ea este cauzata, de cele mai multe ori, de litiaza biliara, dar si de alte boli ale fierii. Mecanismul de producere a colicii biliare implica dilatarea cailor biliare sau a colecistului. Aceasta apare printr-un obstacol (pietre) la acest nivel sau in urma evacuarii deficitare a colecistului, fara existenta unui obstacol.

Regimul alimentar are un rol important in prevenirea si tratamentul colicii biliare. Este de preferat sa evitati consumul unor alimente precum maioneza, frisca, ciocolata, ouale, vinetele, grasimile animale, smantana, prajelile, iar in perioada dureroasa beti multe ceaiuri, compot si mancati branza de vaci slaba.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.