Câte ore dormiți pe noapte? Dacă vă culcați târziu și vă treziți devreme, ar trebui să vă reconsiderați activitățile nocturne. Treburile casnice, responsabilitățile de la serviciu, serialele și chiar lecturile târzii pot aștepta. Specialiștii de la University College London avertizează că dacă dormiți constant cel mult cinci ore pe noapte, vă dublați riscul de a dezvolta depresie. Concluzia a fost publicată recent în Nature’s Translational Psychiatry Journal. Totodată, prin studiul lor, experții britanici au găsit răspuns la o dilemă a cauzalității care preocupă de mult timp comunitatea științifică.
Știm deja că somnul și tulburările de sănătatea mintală se află în strânsă legătură. Relația lor este atât de complexă încât nici oamenii de știință nu au înțeles-o pe deplin. Cu toate acestea, încep să apară ipoteze ce lansează perspective promițătoare în tratarea și îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Ce a fost mai întâi, insomnia sau depresia?
Somnul de slabă calitate a fost considerat dintotdeauna ca fiind unul dintre simptomele unei probleme de sănătate mintală. Toate cercetările anterioare au asociat insomnia într-o mai mică sau mai mare măsură cu anxietatea și depresia. Niciun om de știință nu a putut spune cu exactitate, până acum, ce apare prima dată, nesomnul sau tulburarea afectivă. Din fericire, cercetătorii britanici au reușit să lămurească una dintre cele mai intense dezbateri.
Aceștia au analizat trăsăturile genetice și predispoziția la somn suboptimal (adică mai puțin de cinci ore) și depresie a 7.146 de indivizi, cu media de vârstă de 65 de ani, selectați în cadrul English Longitudinal Study of Ageing. Specialiștii au descoperit astfel că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte au de 2.5 ori mai multe șanse de a dezvolta simptome depresive decât cei care dorm între cinci și nouă ore.
“Folosind susceptibilitatea genetică la boli, am stabilit că mai degrabă somnul precede simptomele depresive, decât invers”, concluzionează coordonatorul studiului, Odessa Hamilton.
Somnul și depresia, noi ipoteze
Tot în cadrul studiului, cercetătorii au mai constatat că oamenii care sunt predispuși genetic la dezvoltarea depresiei nu ar prezenta șanse suplimentare să doarmă mai puțin. De asemenea, nu există nicio legătură între depresie și somnul de lungă durată. Oamenii care dorm cel puțin nouă ore pe noapte nu sunt mai susceptibili de a dezvolta depresie decât cei care dorm șapte ore.
După ce au analizat un grup seniori, cercetătorii britanici au constatat că somnul suboptimal și depresia cresc odată cu vârsta. Durata de timp în care cineva doarme și dacă dezvoltă sau nu depresie sunt aspecte puternic influențate de moștenirea genetică. Mai exact, din studiile anterioare efectuate pe gemeni, rezultă că genetica are un rol de 40% în durata somnului unei persoane și 35% în riscul de a dezvolta depresie.
Foto: shutterstock.com