Un somn insuficient si de proasta calitate are efecte devastatoare asupra organismului. Conform unui studiu international, consecintele nu sunt doar starile permanente de oboseala si nervozitatea, ci si slabirea cailor de comunicare intre neuroni.
Urmarea este ca apar dificultati de concentrare si pierderi de memorie, efecte asemanatoare cu cele ce vin in urma unui consum exagerat de alcool. Oamenii de stiinta au studiat mai multi pacienti si au observat reactiile neuronilor din lobul temporal, asociat cu perceptia si memoria vizuale. Voluntarii au trebuit sa clasifice diverse imagini cat mai repede, cercetatorii observand activitatea neuronilor. Pe masura ce subiectii au inceput sa oboseasca, activitatea neuronilor a devenit mai lenta.
Reactiile unui sofer baut sunt asemanatoare cu ale unuia foarte obosit
Rezultatele studiului au aratat ca tulburarile de somn afecteaza semnificativ neuronii, iar acest lucru se traduce prin imposibilitatea de a mai avea reactii si ganduri coerente. Oamenii de stiinta spun ca ar trebui gasita o solutie pentru depistarea soferilor foarte obositi, din cauza numarului extrem de mare de accidente produse de acestia. Oboseala afecteaza atat memoria, cat si capacitatea de a lua decizii rapide si corecte.
„Oboseala puternica are aceeasi influenta asupra creierului precum consumul de bauturi alcoolice in exces! Din pacate, nu exista niciun standard legal sau medical pentru a depista conducatorii auto foarte obositi, asa cum se intampla in cazul celor care consuma alcool”, a declarat coordonatorul studiului prof. dr. Itzhak Fried, Universitatea din California (SUA).
Recomandarea oamenilor de stiinta este ca tulburarile de somn sa fie luate mai in serios atat de autoritati, cat si de pacienti, pentru ca acestea nu doar ca afecteaza social si profesional, dar pot pune si viata in pericol.