Orice proliferare canceroasa, in afara bolii lui Hodgkin, care ia nastere in tesutul limfoid si, in particular, in ganglionii limfatici.
Cauze – Cauza limfoamelor este inca necunoscuta, dar unii factori au un rol manifest in dezvoltarea tumorii. Virusul lui Epstein-Barr joaca un rol in aparitia limfomului lui Burkitt, care se intalneste la copii in Africa ecuatoriala. Dezordinile imunitare sunt toate capabile sa antreneze o hiperplazie (hiperdezvoltare) a maduvei osoase si, intr-un anumit numar de cazuri, sa dea nastere unei adevarate proliferari tumorale limfoide. Deficitele imunitare congenitale, bolile autoimune, tratamentele imunosupresoare, sindroamele de imunodeficienta dobandita (SIDA) pot, de asemenea, sa faciliteze aparitia unui limfom nehodgkinian.
Simptome si semne -Boala se manifesta de cele mai multe ori printr-o umflatura dureroasa la nivelul unuia sau mai multor ganglioni limfatici superficiali. Spre deosebire de boala lui Hodgkin, un limfom nehodgkinian se mai poate manifesta printr-o localizare predominanta in afara ganglionilor, de exemplu in tiroida,stomac, mezenter, colon, rinichi, os, ochi sau sistemul nervos central. Atunci se formeaza o tumora pe sau in partea atinsa. Boala poate, de asemenea, sa se manifeste printr-o febra cu alterarea starii generale, ganglionii atinsi fiind, in acest caz, in interiorul abdomenului. Unele limfoame de malignitate redusa se dezvaluie sau se complica prin trecerea in sange a celulelor canceroase; altele antreneaza secretia in sange a imunogtobulinelor anormale si/sau in exces.
Diagnostic – Acesta se pune pe baza biopsiei unui ganglion atins sau a organului afectat.
Tratament -Tratamentul se bazeaza pe chimioterapie depinde de tipul de limfom si de extinderea bolii. Formele localizate, chiar agresive, au o mare sansa de vindecare. Pentru formele intinse putin agresive, speranta de viata este de mai multi ani si tratamentul este indispensabil doar daca boala progreseaza; se utilizeaza atunci polichimioterapiile. Prognosticul formelor intinse si agresive a fost modificat prin chimioterapiile moderne, care permit sa se spere intr-o vindecare durabila in numeroase cazuri.