Daca senzatia de picioare grele si umflate la finalul unei zile de munca va este familiara, solutia este mai simpla si mai comoda decat credeati… Masajul cu efect de drenaj limfatic este cheia unei circulatii sanatoase.
Vascularizatia membrelor inferioare, adica a coapselor, gambelor si picioarelor este asigurata pe de o parte de artere, ca fiind vasele care aduc sangele incarcat cu oxigen si elemente nutritionale tisulare si pe de alta parte, de catre vene si circulatia limfatica, menite sa elibereze tesuturile de produsii de balast metabolic, cat si de lichidele in exces.
Traumatismele peretelui vascular
Peretele vascular poate fi agresat prin diferite tipuri de traumatisme.
Acestea pot fi reprezentate de presiuni, tractiuni, frictiuni, strangeri si rasuciri ale tegumentului, striviri, dar si ortostatismul prelungit (statul in picioare timp indelungat).
Acestora li se adauga diferentele termice, scaderea aportului de proteine de calitate superioara, limitarea aportului de mucopolizaharide (glucozamino si condroitan sulfat) sau de vitamina A (indispensabila mentinerii integritatii celulelor peretelui vascular), vitamina E (se mai numeste si vitamina antidistrofica) si vitamina C (intervine in procesele care sintetizeaza principalii constituienti ai colagenului).
Expunerea la radiatiile solare, care contin radiatii ultraviolete si infrarosii, conduce si ea la fragilizarea vaselor.
Programul de drenaj limfatic reprezinta o adevarata etapa a curei antistres sau a sindromului de oboseala cronica.
Stabilirea diagnosticului
Tratamentul vascular incepe prin stabilirea diagnosticului. Aceasta presupune un consult minutios, la care se adauga o serie de intrebari prin care se identifica stilul de viata al pacientului:
obiceiul fumatului; obisnuinta consumului de cafea si alcool; alte obiceiuri alimentare (consumul in exces de sare sau condimente) sau nutritionale (un regim bazat exclusiv pe carne sau consumul de dulciuri, fainoase in exces); purtarea tocurilor inalte; statul prelungit in picioare; obiceiuri vestimentare care expun mare parte din suprafata tegumentului la diferente sau excese termice; masajul aplicat in forta; excesul ponderal; lipsa exercitiului fizic; istoricul familial al suferintelor vasculare si altele, de la caz la caz. Urmatorul pas este stabilirea diagnosticului privind compozitia in lichide si grasimi a tegumentului, tesutului subcutanat si masei musculare.
Alaturi de tratamentul aplicat de medic, se recomanda si anumite suplimente nutritive. Acestea au rolul de a intari peretele vascular. Cura cu suplimente dureaza pana la 6 luni.
Drenajul (veno) limfatic se aplica atunci cand se identifica retentie hidrica si edeme tisulare. Acesta este menit sa scada tensiunea intratisulara, iar efectul mecanic, de traumatizare a peretilor capilari prin manevrele de masaj sau alte aplicatii, este diminuat.
Drenajul (veno) limfatic
Programul de drenaj venolimfatic dureaza 20-30 minute/sedinta. Se recomanda 15-20 de sedinte, efectuate de trei ori pe saptamana.
Dupa obtinerea efectelor imediate, inclusiv a celor de relaxare generala a sistemului nervos, se recomanda o terapie de intretinere, pe parcursul mai multor luni, atunci cand exista predispozitia aparititei varicelor si a picioarelor grele, cu modificarea circumferintei lor.
Tratamentul se aplica atunci cand se identifica retentie hidrica si edeme tisulare. Acesta este menit sa scada tensiunea intratisulara, iar efectul mecanic, de traumatizare a peretilor capilari, prin manevrele de masaj sau alte aplicatii, este diminuat.
Procedura
Procedura consta in aplicarea unor mansete circulare care cuprind intreg membrul inferior si chiar pelvisul (bazinul). Mansetele sunt multicompartimentate si se umfla in mod succesiv cu aer provenit de la unitatea centrala. Umflarea sau umplerea cu aer a compartimentelor se face de jos in sus, in sensul circulatiei de intoarcere venolimfatica si a facilitarii drenajului edemelor gambiere.
Se continua cu ultrasonoterapie de intensitate scazuta, dar cu durata mai mare a aplicatiei (parametrii folositi reprezinta secretul unei terapii de succes).
Masajul ce urmeaza se aplica cu blandete, principalul scop fiind biotroficizarea, precum si completarea procesului de drenaj venolimfatic inceput si nu indepartarea depozitelor de grasimi sau celulita acumulata!
Pasul final este reprezentat de electrogimnastica, parametrii utilizati fiind cheia succesului terapeutic.
Programul de electrogimnastica este insotit de programul de exercitii fizice care se adreseaza cu precadere membrelor inferioare, cresterii tonusului muscular si drenajului venolimfatic al tesuturilor.
Rezultatele tratamentului sunt reprezentate de cresterea tonusului tegumentar, muscular si de activarea circulatiei venolimfatice loco-regionale de intoarcere.
Programul complex de drenaj venolimfatic este urmat nu doar de eliberarea tesuturilor din zona membrelor inferioare de tensiunea reprezentata de lichidele in exces, ci si de efectul de relaxare generala a organismului.
Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar Recuperare Medicala
Doctor in stiinte medicale
Spital Clinic de Urgenta, Floreasca
Medical Care-Centrul de Recuperare Medicala
www.medicalcare.ro
0723 626 289