Pielea noastra are rolul de a ne proteja, dar, uneori, plateste scump pentru acest lucru. Zgarieturile, taieturile, arsurile probabil ca nu-i sunt nimanui straine. Daca acestea pot fi evitate printr-o atentie sporita, de semnele trecerii timpului nu scapa nimeni. Remediile naturale sunt insa adevarate comori cand vine vorba despre vindecarea leziunilor pielii si despre prevenirea ridurilor sau ameliorarea aspectului celor deja existente.
Descoperiti in randurile care urmeaza care sunt plantele care vindeca leziunile pielii, previn ridurile si amelioreaza aspectul ridurilor ce brazdeaza deja fata.
Aloe-vera, vedeta intre plantele care vindeca leziunile pielii
Aloe-vera este, probabil, cea mai cunoscuta si una dintre cel mai usor de gasit si de folosit plante medicinale. Aloe vera este o planta suculenta cu frunze groase, care contin un suc pretios. Bogata in vitamine si antioxidanti, aceasta seva poate fi utilizata ca atare. Ea calmeaza arsurile si lupta eficient impotriva imbatranirii pielii.
In comert, veti gasi cu usurinta produse pe baza de aloe vera. Cremele, unguentele si gelurile care contin aceasta planta sunt eficiente si accesibile ca pret. Specialistii ne recomanda sa folosim cu incredere gelul de aloe, obtinut, de preferinta, din plante provenite din culturi ecologice. Acest tip de gel este comercializat in magazinele bio. O alternativa la indemana tuturor este achizitionarea propriei plante. Pentru a utiliza sucul plantei, trebuie sa taiati o frunza si sa aplicati capatul taiat direct pe rana.
Uleiul de masline si extractul de gotu kola, remedii pentru arsuri
Plantele sunt extrem de eficiente impotriva arsurilor usoare (cele provenite de la accidentele casnice si arsurile solare). Uleiul de masline este ingredientul de baza in multe creme care vindeca arsurile, iar folosit ca atare este la fel de eficient, calmand pielea arsa si accelerand vindecarea ei.
Gotu kola este o planta perena care poate fi gasita in tari din jurul Asiei, inclusiv in India, Indonezia, Sri Lanka, Africa de Sud si China. Aceasta planta reduce inflamarea tesuturilor si accelereaza vindecarea ranilor. In farmacii si la magazinele de profil exista o gama bogata de creme si unguente care contin extract de gotu kola.
Arsurile pot fi calmate si vindecate si cu ajutorul uleiului esential de isop (plante perena care contine ulei volatil, ce se cultiva din estul zonei mediteraneene pana in centrul Asiei), integrat si el in diverse creme, sau al decoctului de nufar, care se aplica direct pe rana.
Si nu uitati ca primul lucru care trebuie facut in cazul in care v-ati ars este sa stati cu rana timp de 10 minute in apa, cu o temperatura a apei de 20 grade Celsius. Daca aveti simptome asociate – febra, frisoane – prezentati-va de urgenta la medic.
Plante care faciliteaza cicatrizarea
Plante precum isop si gotu kola accelereaza cicatrizarea in cazul unor rani mici, cu conditia ca acestea sa fie corect dezinfectate. Uleiul de catina are si el efecte cicatrizante bine cunoscute. Fie ca folosim crema pe baza de ulei de catina, fie ca apelam la uleiul de catina in stare pura, acestea trebuie aplicate de doua ori pe zi.
Uleiuri vegetale si plante… antirid
Ridurile sunt un semn vizibil si inestetic al inaintarii in varsta. Cu toate astea, nu exista niciun motiv sa le acceptam. Industria cosmetica produce pe banda rulanta creme antirid eficiente, asa ca de ce sa nu profitam? Prevenirea ridurilor sau ameliorarea aspectului lor sunt posibile gratie produselor cosmetice pe baza de nalba, ginseng, iedera si hamei.
Uleiul de porumb, uleiul de primula, uleiul de germeni de grau sau uleiul de avocado previn eficient ridurile si lupta la fel de eficient impotriva celor deja existente. Le puteti folosi ca pe cremele obisnuite. Imbunatatiti compozitia bine-cunoscutei masti din galbenus de ou adaugand pulbere de hamei, drojdie de bere sau propolis. Ridurile adanci vor fi vizibil ameliorate, iar ridurile fine vor disparea aproape complet.
Text: Oana Anghel
Sursa: e-sante.fr