Prin mirosul pe care il emana ne face sa ne gandim la banalul usturoi, insa leurda poate avea numeroase influente pozitive asupra sanatatii noastre. Fiind foarte raspandita in acest sezon ar fi pacat sa nu profitam de beneficiile pe care ni le ofera.
Usturoiul salbatic, asa cum mai este denumita leurda, isi face aparitia in luna aprilie in zonele de campie umeda, sub stufarisuri sau in zonele de padure, evidentiindu-se printr-un miros intepator, asemanator usturoiului. Frunzele se culeg in lunile aprilie-mai, inainte de inflorire, iar bulbii spre sfarsitul verii.
Proprietatile leurdei
Leurda ajuta la purificarea sangelui, dar si la vindecarea unor boli de piele. Aceasta da rezultate in tratarea pielii cu tendinte de ingrasare sau afectata de acnee si alte boli asemanatoare.
Pe de alta parte, leurda are un efect favorabil asupra aparatului digestiv, ajutand la depurarea acestuia. Folosita in mod curent, creste apetitul si imunitatea organismului, fiind eficienta si impotriva asteniei de primavara si in tratarea hipertensiunii arteriale.
Leurda este bogata in adenozina, o substanta cu rol important in reducerea colesterolului si impiedicarea formarii trombilor. Planta, folosita pe termen lung, reprezinta unul dintre cele mai eficiente remedii in tratarea bolilor cardiace, fiind administrata sub forma de tinctura, in cure de cate doua-trei luni, cu doua saptamani de pauza.
In cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala este recomandata consumarea a una sau doua frunze de leurda pe zi, prin mestecare efectiva.
Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa in cazul persoanelor cu stomac sau colon foarte sensibil poate provoca stari de jena sau mici crampe.
Verdeturile de primavara, izvor de sanatate
Beneficii
Leurda este recunoscuta pentru numeroasele ei beneficii asupra sanatatii noastre, astfel:
- Fluidizeaza sangele;
- Ajuta la imbunatatirea memoriei;
- Trateaza eficient insomnia;
- Imbunatateste activitatea intestinala;
- Amelioreaza insuficienta respiratorie provocata de tuse;
- Stopeaza diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici;
- Grabeste vindecarea ranilor;
- Este folosita in tratarea hipertensiunii arteriale;
- Accelereaza procesul de recuperare dupa un accident vascular;
- Previne si trateaza guturaiul;
- Inlatura efectele nocive ale nicotinei si ale fumatului;
- Este eficienta in tratarea reumatismului;
- Ajuta la combaterea eczemelor;
- Favorizeaza circulatia cerebrala.
Cum consumam leurda
Sub forma de condiment – frunzele proaspete de leurda se maruntesc si fie se presara pe paine, fie se adauga in supe, sosuri, salate sau mancaruri cu carne.
Suc de leurda – frunzele plantei se maruntesc intr-un robot de bucatarie si apoi se amesteca intr-un borcan cu chefir sau lapte batut. Acest suc se poate adauga in diferite mancaruri sau se poate bea, cate unul-doua pahare pe zi, pe stomacul gol, in cure de minimum 20 de zile.
Tinctura de leurda – frunzele sau bulbii tocati marunt se pun intr-o sticla peste care se toarna alcool de secara, sau orice alt alcool de 38-40° facut in casa si se lasa in jur de doua saptamani in soare sau in apropierea unei surse de caldura. Se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa, de patru ori pe zi. Se fac cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza.
Vin de leurda – o mana de frunze tocate marunt se pune sa dea in clocot intr-un litru de vin alb. Se indulceste dupa gust cu miere si se bea putin cate putin in fiecare zi. Vinul de leurda este indicat pentru batranii cu secretii bronsice abundente si greutate in respiratie. S-au realizat studii conform carora anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, responsabili de imbatranirea organismului.
Atentie!
Leurda nu este indicata mamelor care alapteaza deoarece aceasta poate da un gust neplacut laptelui.