Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Leucocitoza: cauze, simptome, tratament

21 mai 2024
Share

Leucocitoza afecteaza toate tipurile de globule albe. Globulele albe ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, atacand bacteriile, virusurile si germenii. Cresterea numarului de leucocite poate aparea ca urmare a unei infectii, a cancerului sau a administrarii unor medicamente.

De asemenea, leucocitoza se poate instala si in situatii stresante sau in caz de exercitiu fizic intens.

Cauzele leucocitozei

Globulele albe sau leucocitele joaca un rol deosebit de important in raspunsul sistemului imunitar impotriva infectiilor. Exista mai multe tipuri de leucocite, printre care neutrofilele, limfocitele, monocitele, enzofilele si bazofilele. Neutrofilele sunt cele mai numeroase, urmate de limfocite. Aceste celule sunt produse de catre maduva osoasa. Numarul leucocitelor creste, de obicei, ca o reactie a maduvei osoase la o infectie sau inflamatie. Anumite infectii bacteriene si virale pot declansa leucocitoza.

Leucocitoza este, de asemenea, legata de reactii puternice ale sistemului imunitar, precum astmul sau atacurile alergice. Unele dintre cele mai grave cazuri de leucocitoza sunt asociate cu boli ale maduvei osoase, printre care leucemia (cancer de sange sau de maduva osoasa). Alte cauze ale leucocitozei: administrarea unor medicamente, indepartarea chirurgicala a splinei, anemia hemolitica etc. Stresul fizic si emotional se numara, de asemenea, printre cauze.

13 alimente pentru intarirea sistemului imunitar

Simptomele leucocitozei

Printre simptomele leucocitozei se numara:

  • Febra
  • Sangerarile
  • Aparitia vanatailor
  • Slabiciunea, starea de oboseala
  • Ameteala, lesinul
  • Dificultatile la respiratie
  • Problemele de vedere
  • Pierderea inexplicabila in greutate, pierderea apetitului

In functie de tipurile de celule, leucocitoza poate fi subclasificata in neutrofilie, limfocitoza, monocitoza, bazofilie.

Leucocitoza in sarcina

Leucocitoza poate aparea in ultimul trimestru de sarcina. Un numar crescut al globulelor albe este normal, deoarece sistemul imunitar lucreaza din greu pentru a apara organismul mamei, dar si fatul. Nivelul globulelor albe creste pe masura ce va apropiati de ultimele zile de sarcina.

Cum se trateaza leucocitoza2 result

Numarul globulelor albe poate reveni la normal, cu sau fara tratament. Medicul va trata cauza leucocitozei. Se pot administra intravenos fluide si electroliti, dar si medicamente pentru a reduce inflamatia si a trata infectiile. De asemenea, se recomanda medicamentele pentru a reduce nivelul de acid uric din organism. Acidul uric poate fi gasit inclusiv in sange. Steroizii pot diminua inflamatia. De asemenea, se pot face transfuzii de sange.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Medical-dictionary.thefreedictionary.com; Emedicine.medscape.com; Medindia.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.