Revista care te menține sănătos

Digestie

Legaturi periculoase: obezitatea si refluxul gastroesofagian

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
6 decembrie 2021
Share
Legaturi periculoase: obezitatea si refluxul gastroesofagian

In cazul digestiei normale, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite alimentelor sa ajunga in stomac si se inchide pentru a impiedica hrana si sucurile gastrice sa urce in esofag. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se produce atunci cand sfincterul esofagian inferior se relaxeaza intr-un moment nepotrivit (si permite continutului stomacal sa ajunga in esofag).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Studiile efectuate la persoanele adulte diagnosticate cu boala de reflux gastroesofagian au aratat ca exista o legatura intre aparitia simptomelor si indicele de masa corporala crescut. Obezitatea poate contribui la relaxarea sfincterului esofagian inferior si, astfel, favoriza aparitia refluxului gastroesofagian. De asemenea, numarul de persoane supraponderale sau obeze care prezinta episoade de pirozis (arsuri retrosternale) si reflux la un interval de doua ore dupa masa este in crestere.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim care susţine procesul de slăbire şi îmbunătăţirea metabolismului.

Statistici alarmante

In prezent, obezitatea abdominala reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice. Aceasta poate fi insotita de complicatii cardiovasculare severe care pot determina o scadere a calitatii vietii sau chiar decesul. Numarul de persoane care sufera de obezitate a cunoscut o crestere importanta la nivel global. Specialistii in domeniu avertizeaza ca pana in 2025, 40% dintre barbati si aproximativ 50% dintre femei vor fi supraponderali sau obezi.

Multe kilograme = multe probleme

De cele mai multe ori, pacientii diagnosticati cu BRGE si obezitate pot asocia numeroase afectiuni, cum ar fi: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, insuficienta cardiaca, insuficienta renala etc. Obezitatea reprezinta unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare si aparitia complicatiilor. Sindromul de apnee obstructiva in somn si boala artrozica contribuie la o scadere a calitatii vietii pacientilor. De asemenea, incidenta cancerului la nivelul intestinului gros si a vezicii biliare este in crestere.

Putem preveni cancerul de colon? Da, prin alimentatie

Afectiuni digestive la persoanele obeze

Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului digestiv la pacientii obezi sunt bolile esofagiene, in special BRGE, cu o frecventa de aproximativ 72%. Principalii factori de risc care favorizeaza aparitia BRGE sunt:

  • pirozisul
  • esofagita eroziva
  • prezenta unei hernii a deschiderii esofagiene a diafragmei (GHPD)
  • obezitatea cu indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30 kg/m²

indice de masa sau pH

Indice de masa vs pH

Exista o relatie directa intre indicele de masa corporala si principalii indicatori ai monitorizarii pH-ului (gradul de obezitate este corelat cu scaderea pH-ului sub valoarea normala). In consecinta, persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut de a dezvolta boala de reflux gastroesofagian din cauza expunerii mucoasei esofagiene pe o perioada mai lunga de timp la continutul acid al stomacului. De asemenea, o alta cauza care contribuie la aparitia BRGE este cresterea presiunii intraabdominale produsa de excesul de grasime.

Tratament

Daca vreti sa aveti o greutate normala, este recomandata utilizarea simultana a mai multor optiuni de tratament:

  • dieta hipocalorica
  • exercitiile fizice
  • tratamentul unor afectiuni care pot determina excesul in greutate

In cazul pacientilor diagnsoticati cu BRGE si obezitate abdominala, este necesar tratamentul tulburarilor motorii si controlul aciditatii gastrice in exces. Se recomanda administrarea de medicamente prokinetice, care sa contribuie la normalizarea functiei motorii a tractului digestiv si inhibitorii de pompa de protoni. Tratamentul medicamentos poate fi efectuat doar la recomandarea specialistului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.