Revista care te menține sănătos

Știri

Legătura neașteptată dintre expunerea la lumină și sănătatea mintală

Mădălina Cristea; sursă: health.com
20 octombrie 2023
Share
Legătura neașteptată dintre expunerea la lumină și sănătatea mintală

Simțiți că vă îngrijorează excesiv facturile sau știrile? Aveți probleme cu somnul? Vă gândiți la ce e mai rău în orice situație? Vă copleșește, fără motiv, o teamă intensă? Vă irită orice și oricine? Aveți impresia că ați pierdut controlul asupra vieții dumneavoastră? Ar putea fi de vină obiceiul de a vă expune la lumină la ore nepotrivite. Concluzia, publicată recent în jurnalul medical Nature Menthal Health, aparține unei echipe interdisciplinare de cercetători americani și australieni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

Cercetătorii sugerează că expunerea la lumină pe timp de noapte ar putea crește riscul de a dezvolta tulburări mintale. Aceștia consideră că respectarea ritmului circadian ar putea juca un rol important în menținerea sănătatății mintale. În caz de abateri, corpul răspunde în mod negativ la aceste shimbări nedorite. Din această cauză ar putea interveni probleme de sănătate precum insomnie, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, obezitate, accident vascular cerebral, probleme gastro-intestinale și multe altele.

Lumina și sănătatea psihică, o relație tensionantă

Cu scopul de a înțelege mai bine modul în care lumina influențează bioritmul și sănătatea mintală, cercetătorii americani și cei australieni au făcut echipă pentru a efectua o analiză transversală pe un eșantion de 87000 de persoane. Aspectele pe care le-au urmărit oamenii de știință au fost momentele expunerii la lumină, somnul, activitatea fizică și starea sănătății mintale. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Participanții la studiu au fost monitorizați timp de o săptămână în timpul expunerii la lumină în diferite momente ale ritmului circadian. După expunerea la lumină, participanților li s-a oferit câte un chestionar cu întrebări specidice pentru a le fi evaluată sănătatea mintală.

cauze anxietate, expunerea la lumina noaptea, cauze insomnii,

Noaptea nu e un sfetnic bun?

Pe această cale, specialiștii au descoperit că indivizii care s-au expus noaptea la cantități mari de lumină au prezentat un risc cu 30% mai mare de depresie, comparativ cu cei care nu au făcut acest lucru. Rezultatele au fost similare pentru tulburarea de anxietate generalizată, psihoză, tulburarea bipolară, comportamentele de autovătămare și tulburarea de stres post-traumatic.

Totodată, în urma analizării chestionarelor, s-a descoperit că expunerea la lumină în timpul zilei ar putea reduce cu 20% riscul de psihoză. Specialiștii sugerează că această metodă acționează ca un mijloc nonfarmacologic de îmbunătățire a sănătății mintale.

“Bolile mintale sunt mai greu de înfruntat noaptea”, explică dr. Sean Cain, coordonatorul studiului. “Deoarece lumina ne face să ne simțim mai bine, probabil simțim nevoia să fim expuși mereu la lumină. Într-adevăr, pe termen scurt, s-ar putea să ne simțim mai bine. Din păcate, pe termen lung, starea generală ar putea deveni precară.”, a adăugat omul de știință.

Vedete internaționale cu tulburare bipolară

cauze anxietate, expunerea la lumina noaptea, cauze insomnii,

Latura întunecată a luminii

Așadar, specialiștii consideră că pentru a ne menține sănătatea mintală avem nevoie de zile luminoase și nopți întunecate.

Toate celulele și țesuturile au ritmuri zilnice prestabilite care sunt controlate 24 de ore din 24 de un “ceas” care se află în creier. Acest ceas e setat să considere că lumină înseamnă zi și că întunericul înseamnă noapte. Semnalele contrare, adică zilele întunecoase și nopțile luminoase, pot crea confuzie și implicit perturba acest ciclu. În cele din urmă, aceste modificări pot împiedica creierul să funcționeze normal.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.