Revista care te menține sănătos

Știri

Legătura dintre tulburările de somn și problemele de memorie

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
10 ianuarie 2024
Share
Legătura dintre tulburările de somn și problemele de memorie

Cercetătorii americani sugerează că trezirea de mai multe ori în timpul nopții ar putea duce la tulburări ale memoriei și gândirii chiar și în cazul tinerilor adulți, cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Concluzia le aparține specialiștilor de la University of California, San Francisco, și a fost publicată recent în American Academy of Neurology. Specialiștii precizează că rezultatele studiului nu confirmă cu certitudine că întreruperea somnului duce la tulburări cognitive, ci doar indică o posibilă asociere între cele două probleme de sănătate.

“Cunoscând faptul că semnele bolii Alzheimer încep să se manifeste în creier cu câteva decenii înainte de apariția primelor manifestăti ale bolii, înțelegerea timpurie a legăturii dintre somn și sistemul cognitiv este esențială pentru identificarea riscului de apariție a bolii”, consideră autorul studiului, Yue Leng, conf. univ. dr., de la University of California, San Francisco.

O cercetare amănunțită pentru o minte ascuțită

La studiu au participat 526 de persoane, cu media de vârstă de 40 de ani. Subiecții au fost urmăriți timp de 11 ani. În această perioadă, cercetătorii au analizat durata și calitatea somnului participanților. Pentru cercetare, subiecții au purtat un monitor de activitate, la încheietura mâinii, timp de trei zile consecutive. Ei au repetat această activitate și în anul următor.

Din datele furnizate, rezultă că subiecții au dormit în medie șase ore pe noapte. De asemenea, ca parte a cercetării, ei au completat un chestionar, în care au raportat orele de culcare și trezire și au dat scoruri, cuprinse între zero și 21, care indicau calitatea somnului, scorurile mari indicând o calitate slabă. Din totalul de subiecți, 236 de persoane (46%) au raportat că au avut un somn de slabă calitate, acordând scoruri mai mari de cinci.

De asemenea, participanții la studiu au mai completat teste de memorie și gândire.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat procentele de timp petrecute în mișcare și repaus pe durata somnului. După identificarea acestor procente, cercetătorii au descoperit că participanții au avut în medie o fragmentare de 19% a somnului. Pe baza scorurilor obținute, specialiștii au împărțit subiecții în trei grupuri.

Rezervă online și ridică Naturalis Ginko Biloba din cea mai apropiată farmacie Catena. Acesta este un supliment alimentar care conține extract standardizat din frunzele arborelui Ginkgo biloba, originar din Asia. Ginkgo biloba conține un număr mare de substanțe bioactive care ajută la menținerea memoriei și a funcției cognitive odată cu înaintarea în vârstă.

Calitate, nu cantitate!

După zece ani de la începerea studiului, din cele 175 de persoane cu somnul cel mai slab calitativ, 44 au prezentat performanțe cognitive slabe, comparativ cu cele 10 persoane din 176 care s-au bucurat de cele mai puține întreruperi ale somnului.

“Cercetările noastre indică faptul că mai degrabă contează calitatea decât cantitatea somnului. (…) Chiar și așa, sunt necesare mai multe investigații pentru a evalua legătura dintre tulburările de somn și declinul cognitiv, în diferite etape ale vieții, astfel încât să putem identifica dacă există un interval critic de vârstă când somnul se află în strânsă legătură cu performanța cognitivă”, a explicat Leng.

Cu toate acestea, studiul este deosebit de important deoarece reprezintă un pas înainte în ceea ce privește oportunitățile de prevenire ale bolii Alzheimer mai târziu în viață.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.