Persoanele care au miopie sunt mai predispuse la insomnie decât persoanele care au vederea normală. Concluzia le aparţine cercetătorilor de la The Caring Futures Institute din cadrul Flinders University, Australia. Explicaţia constă în faptul că miopii au ritmuri circadiene întârziate și, prin urmare, o producție de melatonină mai mică decât un om fără probleme de vedere.
Optometristul Ranjay Chakraborty, profesor la Flinders University, spune că studiul pe care l-a realizat împreună cu echipa sa reprezintă o nouă contribuţie la dovezile crescânde ale asocierii potențiale în cazul legăturii dintre întreruperea ritmului circadian și dezvoltarea miopiei.
„Întreruperile ritmurilor circadiene și ale somnului, cauzate de lumina artificială şi de utilizarea dispozitivelor electronice, au devenit o problemă de sănătate recunoscută în mai multe domenii. Până acum, impactul acestora asupra sănătăţii ochilor nu a fost studiat pe larg (…) Constatările pe care le-am făcut în urma studiului pe care l-am realizat oferă dovezi importante asupra faptului că somnul optim și ritmurile circadiene sunt esențiale pentru o vedere bună.”, explică Ranjay Chakraborty.
În cadrul studiului, realizat în colaborare cu Flinders University Sleep Institute, au fost urmărite momentul și producția circadiană de melatonină atât în cazul persoanelor cu miopie, cât şi în cazul acelora cu o vedere normală. Toți participanții selectaţi pentru această cercetare sunt studenţi şi au 20 de ani.
10 semne că aveţi nevoie de ochelari de vedere
Melatonina este un hormon secretat de glanda pineală a creierului. Scopul acesteia este de a menține ciclul somn-veghe al corpului și ritmurile circadiene. Producem melatonină la scurt timp după apariția întunericului. Nivelul maxim al secreţiei este atins în jurul orei 2 a.m., la adulţii tineri şi sănătoşi.
Cercetătorii australieni au măsurat nivelurile de melatonină ale participanţilor prin intermediul probelor de salivă și urină. Tinerii adulți cu miopie au prezentat întârzieri semnificative ale ritmurile circadiene și, implicit, producții mai mici de melatonină în comparație cu participanții care au vederea normală.
Miopia este cea mai frecventă tulburare a vederii în rândul copiilor și adulţilor tineri. În cazuri severe, ea poate creşte riscul apariţiei unor afecţiuni precum desprinderea retinei, glaucom și cataractă.
Persoanele cu miopie pot vedea clar obiectele din apropierea lor, însă întâmpină dificultăţi în a vedea obiectele aflate la distanţă. Spre exemplu, acestea văd neclar indicatoarele rutiere.
Adevărat sau fals? 10 mituri despre vedere
Lumina albastră, un pericol pentru vederea sănătoasă?
Cercetătorii consideră că obiceiurile de somn ale copiilor și timpul de expunere la lumina albastră a ecranelor ar trebuie reevaluate pentru a reduce șansele ca miopia să progreseze de-a lungul vieţii.
“Somnul este esențial pentru învățare, memorie, atenție susținută, performanță academică și bunăstarea generală a copiilor în timpul dezvoltării timpurii. (…) Este important să se limiteze expunerea la dispozitive digitale, mai ales în cazul copiilor, în special noaptea, pentru a asigura un somn bun și o vedere sănătoasă.”, precizează Ranjay Chakraborty.