Specialistii avertizeaza continuu in ceea ce priveste efectul fumatului asupra sanatatii. Fumatul este un bine cunoscut factor de risc pentru diferite tipuri de cancer, dar si pentru bolile cardiovasculare. Cat despre rezistenta la insulina, care sta la baza aparitiei diabetului zaharat tip 2, fumatul este un factor de risc independent.
Mecanismele prin care fumatul poate determina aparitia rezistentei la insulina par a fi legate de inflamatia pe care o induce sau de adipozitatea la nivel visceral cu care se asociaza. La pacientii care au deja diabet, acest obicei nesanatos poate creste riscul de complicatii. In plus, studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca exista o relatie direct proportionala intre numarul de tigari fumate si riscul de aparitie a diabetului zaharat.
Incidenta diabetului, mai mare la fumatori
Intr-o metaanaliza a Centrelor pentru Controlul Bolilor si Preventie (Centers for Disease Control and Prevention) din 2014, care a inclus aproximativ 3.9 milioane de participanti, cu o medie de urmarire de 10 ani, s-a dovedit faptul ca fumatorii au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat comparativ cu non-fumatorii. Dovezile sunt suficiente pentru a deduce ca fumatul este o cauza a diabetului zaharat, riscul fiind cu 30-40% mai mare la fumatori.
Cum este afectata secretia de insulina
Studiile efectuate au demonstrat existenta receptorilor nicotinici la nivelul celulelor beta pancreatice, responsabile de secretia de insulina. Astfel, nicotina poate reduce eliberarea de insulina prin intermediul acestor receptori. De asemenea, exista studii efectuate pe animale, care au demonstrat ca expunerea la nicotina in perioada pre- si neonatala poate duce la o functionare anormala a celulelor beta pancreatice si chiar la apoptoza (moarte celulara).
Bronsita cronica. De ce sa renuntati la fumat
Posibile complicatii
La pacientii cu diabet care fumeaza, controlul metabolic se obtine mai greu, fiind nevoie de doze mai mari de insulina, comparativ cu nefumatorii. Diabetul necontrolat, definit prin glicemie à jeun mai mare de 130 mg/dl si hemoglobina glicozilata mai mare de 7% creste riscul de complicatii la nivel renal (boala cronica renala), la nivelul ochilor (retinopatie diabetica), la nivel nervos (polineuropatie diabetica) sau cardiovascular (infarct miocardic, accident vascular, arteriopatie diabetica).
Tigarile electronice, o varianta?
Tigarile electronice cu nicotina nu reprezinta o varianta. Motivul? Acestea pot furniza niveluri comparabile de nicotina cu tigarile de tutun, iar profilul acesteia din sange poate fi asemanator in ambele cazuri. Astfel, avem nicotina care isi exercita efectele descrise mai sus, indiferent ca provine din tigarile electronice sau din tigarile de tutun.
Sfatul specialistului
Cea mai buna alegere este renuntarea la fumat, evident. De asemenea, exista cateva masuri ce pot fi luate pentru a reduce riscurile asociate cu fumatul si diabetul. Se recomanda activitatea fizica si o dieta bogata in fibre, aceasta contribuind la reducerea nivelului de zahar din sange. Glicemia trebuie tinuta tot timpul sub observatie, iar pacientii care au diabet si fumeaza sa consulte medicul specialist in legatura cu schimbarile de stil de viata. In concluzie, evidentele sustin ca nicotina poate altera atat actiunea insulinei, cat si functia celulelor pancreatice, ambele efecte stand la baza aparitiei diabetului zaharat.
Foto: stockphoto, 123rf