Peste 900 de milioane de oameni acceseaza Facebook-ul in fiecare zi, pentru a ramane conectati cu prietenii. Din pacate, aceasta retea de socializare a nascut fenomenul numit comparatie sociala. In urma a doua noi studii, s-a descoperit ca aceasta comparatie este legata de aparitia simptomelor depresive.
Expertii de la Universitatea din Houston, Statele Unite, au investigat modalitatea prin care aceasta comparatie sociala, realizata prin intermediul Facebook, afecteaza sanatatea psihica. Ideea comparatiei sociale nu este una noua; ea a fost invocata prima data de psihologul Leon Festinger in anii 1950 si sustine ca fiecare om trebuie sa se autoevalueze in comparatie cu ceilalti, in lipsa unor repere obiective.
Barbatii, mai afectati
Un prim studiu realizat pe un numar de 180 de participanti (barbati si femei) a descoperit ca exista o legatura intre timpul petrecut pe Facebook si simptomele depresive, insa barbatii erau mult mai afectati de comparatia sociala. Al doilea studiu, ce a inclus 152 de participanti, a identificat din nou aceasta comparatie sociala, realizata prin intermediul Facebook, insa fara diferente intre sexe. Concluziile arata ca aceste comparatii ii determina pe oameni sa se simta rau. O alta trasatura a mediului online este ca o persoana nu isi poate controla impulsul, deoarece nu stie exact ce va posta cealalta, pe cand, in situatiile desfasurate fata in fata, exista acel element de control, datorita conversatiei.
Expertii sustin ca aceasta comparatie sociala este legata de aparitia emotiilor distructive pe termen lung. In plus, nu trebuie sa uitati ca pe Facebook sunt postate doar fotografiile care ilustreaza partea… placuta a vietii.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Medicalnewstoday