Dacă obișnuiți să urmăriți seriale până la ore târzii sau dormiți cu o veioză aprinsă, ar trebui să vă reconsiderați obiceurile. Expunerea la lumină artificială după miezul nopții ar putea crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, sugerează o echipă internațională de cercetători. Studiul a fost publicat recent în The Lancet Regional Health – Europe și scoate la iveală încă un motiv pentru care ar trebui să acordați prioritate odihnei.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au analizat date de la aproximativ 85.000 de oameni, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Subiecții au purtat dispozitive la încheietura mâinii, non-stop, timp de o săptămână, pentru a putea fi urmărită expunerea lor la diferite intensități de lumină.
Conform metodologiei stabilite în proiectul Biobank din Marea Britanie, starea de sănătate a participanților a fost urmărită timp de nouă ani. Ulterior, s-a constatat că indivizii care mai târziu în viață au dezvoltat diabet au fost expuși cel mai probabil la lumină artificială între orele 12.30 a.m. și 6.30 a.m.
Lumina artificială, mai periculoasă decât ne-am aștepta
Într-adevăr, rezultatele nu dovedesc o relație de tip cauză și efect. Totuși, este sugerată o posibilă legătură între expunerea la un nivel ridicat de lumină artificială în mijlocul nopții și riscul unei tulburări metabolice. Subiecții expuși la cel mai intens nivel de lumină au prezentat un risc cu până la 67 la sută mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât ceilalți.
Din cercetările anterioare știm deja că expunerea la lumină artificială pe timp de noapte, fie că este lumina galbenă de la bec sau lumina albastră de la telefon, poate îngreuna venirea somnului. În studiul de față, când cercetătorii au luat în considerare modelele și durata de somn, au constatat că sexul unei persoane, predispoziția genetică la diabet, dieta, activitatea fizică, expunerea la lumina zilei, fumatul sau consumul de alcool, nu au avut nici un impact asupra rezultatelor.
Salvați ritmul circadian, planeta și…portofelul!
Ca o recomandare de mare ajutor, cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să evite expunerea la lumină artificială pe timp de noapte. Acest mic demers ar putea nu doar să îmbunătățească sănătatea la nivel global, ci și să fie o modalitate de a reduce facturile din gospodăria dumneavoastră, dar și de economisi energie la nivel mondial.
Din studii anterioare s-a constata că expunerea la lumină artificială poate perturba ritmurile circadiene. Acest process duce la o toleranță redusă la glucoză, secreție anormală de insulină și creștere în greutate. Toate acestea fiind manifestări legate de un risc crescut de tulburări metabolice, precum diabetul de tip 2.
O limitare majoră a studiului de față este că experții nu au luat în considerare orele la care subiecții au servit mesele. Acest criteriu influențează deopotrivă ritmurile circadiene și toleranța la glucoză.
În același timp, să nu uităm că infivizii răspund diferit la lumină. Spre exemplu, intensitatea luminii necesară pentru a suprima producția de melatonină care ajută la reglarea ritmului circadian poate varia de la 6 la 350 de lux.
Ați fost vreodată în excursie cu cortul?
Deși descoperirile sunt de mare ajutor, sunt necesare studii mult mai riguroase înainte ca oamenii de știință să poată spune cu exactitate în ce măsură expunerea la lumină pe timp de noapte influențează ritmul circadian.
Pentru iubitorii de natura și curajoșii care sunt dornici să înnopteze sub cerul liber, cercetătorii de la University of Colorado recomandă două zile cu cortul. Experții americani sugerează că un weekend de camping fără lumină artificială ar poate ajuta la resetarea ritmului circadian.
foto: shutterstock.com