Tratarea depresiei ar putea ameliora durerile menstruale, sugerează cercetătorii de la School of Science, Xi’an Jiaotong-Liverpool University, China. Experții chinezi au publicat în Briefings in Bioinformatics un studiu promițător ce ar putea îmbunătăți calitatea vieții a milioane de femei care se confruntă cu dimenoree. Potrivit specialiștilor, pacientele care suferă de insomnie ca simptom al depresiei ar avea mai multe șanse să se confrunte cu dureri menstruale. Astfel, îmbunătățirea obiceiurilor de somn ar putea ameliora crampele.
Statisticile arată că aproximativ 80% dintre femei se confruntă cu dureri menstruale la un moment dat în viață. Acest lucru se poate întâmpla oricând, începând de la primele menstruații până la menopauză. În vreme ce în majoritatea cazurilor este raportat un disconfort, 10% dintre femei se confruntă cu dureri care le perturbă viața.
La intersecția dintre insomnie și dismenoree
O mulțime de paciente se confruntă la menstruație cu dureri intense și simptome de depresie, precum iritabilitate și schimbări ale dispoziției. Cercetătorii chinezi atrag atenția că ar exista o legătură genetică între durerea menstruală și depresie.
În demersul lor, experții au urmărit informații genetice provenite de la aproximativ 600.000 de persoane de origine europeană și 8.000 originare din Asia de Est. Specialiștii au identificat mai multe gene care par să joace un rol atât în depresie, cât și în durerea menstruală.
Cercetătorii au constatat că femeile cu depresie au cu 51% mai multe șanse să aibă dureri menstruale, comparativ cu femeile care nu au această tulburare afectivă. Pacientele cu insomnie, un simptom comun al tulburării de dispoziție, au de trei ori mai multe șanse să se confrunte cu dureri menstruale decât cele care nu au depresie.
Dismenoreea și depresia, mereu împreună?
„În cazul pacieților cu depresie, modificările nivelurilor hormonale și ale neurotransmițătorilor pot afecta modul în care organismul procesează durerea, explică autorul principal al studiului, John Moraros, profesor, doctor și decan la School of Science, Xi’an Jiaotong-Liverpool University. Acest lucru poate explica crampele menstruale severe ale femeilor”, conchide expertul.
Așadar, depresia ar putea înrăutăți durerea menstruală. Este, oare, valabilă și viceversa? Durerea menstruală ar putea duce la depresie? Experții menționează că nu au identificat un risc crescut de a dezvolta depresie în rândul pacientelor care suferă de dismenoree. Concluzia contrazice o altă descoperire recentă făcută de experții chinezi de la The First Affiliated Hospital of University of South China. Aceștia au colectat date din 10 studii de la aproximativ 4.700 de participanți. În urma centralizării, au constatat că pacientele cu dismenoree aveau 72% mai multe șanse de a dezvolta depresie decât persoanele fără dureri menstruale.
Studiul cercetătorilor de la Xi’an Jiaotong-Liverpool University are, însă, limitări care nu pot fi trecute cu vederea. Experții au urmărit doar posibilele conexiuni genetice dintre depresie și durerea menstruală. Aceștia nu au luat în calcul factori care ar putea juca un rol cheie, precum nivelul de stres, nivelul de activitate fizică sau afecțiunile medicale subiacente. Totodată, nu a existat un experiment controlat care să demonstreze dacă sau cum depresia ar putea cauza, în mod direct, dismenoree sau că dismenoreea ar putea cauza în mod direct depresie.
Câteva recomandări pentru a ameliora durerile menstruale
Pacientele cu depresie și insomnie și-ar putea ameliora durerile menstruale prin adoptarea unor măsuri menite, înainte de orice, să îmbunătățească sănătatea mintală și somnul.
Acest lucru presupune o serie de intervenții, precum terapie, participare la grupuri de sprijin, modificări ale alimentației și ale stilului de viață, medicație etc.
Foto: shutterstock.com