Niciodată nu e prea devreme pentru povești! Citirea cu voce tare a cărților pentru copii contribuie semnificativ la dezvoltarea limbajului micuților chiar dacă aceștia au 12 luni sau mai puțin la momentul lecturii. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Joan C. Edwards School of Medicine din cadrul Marshall University, SUA, și a fost publicată recent în Journal of the American Board of Family Medicine.
Studiul are la bază cercetări amănunțite privind dezvoltarea timpurie a limbajului la copii începând cu vârsta de 12 luni. Pe această cale, specialiștii au constatat că sugarii ai căror părinți le-au citit cel puțin o cărticică pe zi încă de la vârsta de două săptămâni, au demonstrat scoruri îmbunătățite în limbaj încă de la vârsta de nouă luni.
Bebeluşii şi beneficiile lecturii
Beneficiile lecturii pentru copiii mici, care au peste 12 luni, sunt deja cunoscute și discutate. Insă, până în prezent, nimeni nu a luat în calcul impactul poveștilor asupra sugarilor. De aceea, în cadrul studiului de față, o echipă de cercetători americani și-a propus să afle dacă dezvoltarea limbajului ar putea fi stimulată și mai devreme de atât, adică încă din primul an de viață. Mai exact, specialiștii le-au oferit părinților/tutorilor un set de câte 20 de cărți pentru copii, alese special pentru a încuraja dezvoltarea timpurie a limbajului și interacțiunea cu presa scrisă. Familiile înscrise au fost de acord să le citească bebelușilor cel puțin o carte pe zi. Şi, de asemenea, să permită evaluarea micuților cu un test de limbaj expresiv și receptiv în timpul vizitelor la medicul de familie. Rezultatele au fost clare.
Copiii cărora păriții le-au citit câte o carte pe zi timp de o săptămână au avut scoruri mai ridicate ale limbajului expresiv, receptiv și combinat decât cei care s-au bucurat de mai puțin de șapte lecturi.
Biblioterapia vindecă sufletul cu ajutorul cărților
În timp ce oamenii de știință sunt încântați de aceste descoperiri, adevărații câștigători sunt familiile și, mai ales, copiii. Citirea unei povestioare pe zi este un obiectiv ușor de atins pentru orice părinte. Activitatea ocupă puțin timp, însă are o mare contribuție la dezvoltarea limbajului.