Inflamatie a laringelui. Laringita acuta este o inflamatie si o ingustare a cailor aeriene foarte frecventa la copii mai mici de 5 ani, la care pot antrena o jena respiratorie sau o asfixie prin obstructie. La adult boala este mai putin grava, datorita faptului ca caile aeriene sunt prea largi pentru a putea fi obstructionate.
Laringita acuta -Se deosebesc laringita subglotica, cea mai frecventa, si epiglotita.
– Laringila subglolica este o inflamatie a regiunii corzilor vocale. Ea este de origine virala, aparand in general cu ocazia unei rinofaringite (asociere dintre o rinita si o inflamatie a faringelui). Copilul respira zgomotos. El are o tuse aspra, ca un latrat. Vocea este ragusita. Cele mai multe cazuri sunt benigne si se vindeca rapid, in schimb, orice jena respiratorie a copilului constituie o urgenta medicala. Daca jena respiratorie persista, copilul trebuie spitalizat.
– Epiglotita este o inflamatie care se situeaza deasupra glotei. De origine bacteriana, ea nu este mai grava decat precedenta. Copilul nu ajunge sa-si mai inghita saliva si ii curg balele. Febra sa este ridicata. Jena respiratorie este intensa: ea obliga copilul sa ia o pozitie particulara, aplecat in fata, care trebuie pastrata, deoarece exista un risc de stop respirator daca bolnavul este alungit. Transportarea la spital trebuie sa fie imediata si asigurata de un specialist in reanimare.
Laringita cronica – Aceasta este o inflamatie a mucoasei laringelui, foarte frecventa la adult. O laringita cronica se declara in urma unui surmenaj al vocii (adesea profesional: cantareti, profesori etc.), a unei infectii locale (angina, infectie dentara, rinofaringita, sinuzita etc.) dar, cel mai frecvent, ea este legata de o intoxicatie cu tutun. Unele dintre aceste laringite sunt stari precanceroase. O laringita cronica se manifesta printr-o voce ragusita, surda, prea ascutita sau prea grava, uneori taraganata.