Aliment lactat dietetic utilizat pentru inlocuirea laptelui matern in primul an de viata al copilului.
Tipuri de lapte pentru sugar – Se pot deosebi alimentele lactate dietetice pentru varsta intaia, utilizabile de la nastere pana la varsta de 4 luni si alimentele dietetice pentru varsta a 2-a, destinate sugarilor mai mari de 4 luni. Primele cuprind lapte adaptat ori modificat sau lapte maternizat, diferentele dintre diferitele tipuri de lapte tinand, in principal, de natura si raportul de proteine unele fata de altele si de continutul in glucide: cel putin 70% lactoza pentru laptele adaptat si 100% pentru laptele maternizat.
Compozitia laptelui pentru sugar – Fabricat plecand de la laptele de vaca, tinde sa fie cat mai aproape posibil de cea a laptelui matern si sa se adapteze fiziologiei sugarului. Aceste produse, reglementate strict, au diferite variante in ce priveste compozitia lor, dar se caracterizeaza toate, in comparatie cu laptele de vaca, printr-o micsorare a continutului in proteine si printr-o modificare a naturii lor, o modificare a naturii acizilor grasi care compun lipidele, o modificare a continutului in minerale (in particular, micsorarea cantitatii de sodiu si adaugarea de fier in laptele pentru varsta a 2-a) si o adaugare de vitamina D. Unele tipuri de lapte prezinta o modificare a naturii glucidelor lor. Continutul lor in oligoelemente si in vitamine (cu exceptia cazului particular al vitaminei D) este, cel putin egal cu cel al laptelui de femeie.