Potrivit specialistilor in domeniu, daca dupa un an de activitate sexuala neprotejata sarcina nu apare, oricare cuplu trebuie sa isi puna un semn de intrebare si sa consulte medicul.
Inainte de a se pune diagnosticul, infertilitatea trebuie evaluata. Nu este nevoie insa de teste sofisticate, ci se recomanda analize in functie de problemele fiecarei persoane, infertilitatea, mai ales cea feminina, avand foarte multe cauze. In aceste conditii, laparoscopia reprezinta o metoda concreta de diagnostic, dar si de tratament.
In infertilitatea feminina, laparoscopia este o investigatie de baza, complexa, si poate sa evidentieze participarea reala a trompelor, a ovarelor sau a proceselor inflamatorii, postinflamatorii, postchiuretaj, care pot fi o cauza de sterilitate. In plus, manevra nu e doar una de a diagnostica, ci si terapeutica, in sensul ca simpla sectionare a unor aderente formate postchiuretaj sau post inflamatii pelvine poate restabili anatomia normala a organelor genitale interne si, odata cu ea, fertilitatea.
In luna aprilie a fost lansata campania „Infertilitatea exista. Si doare”, care trage un semnal de alarma asupra persoanelor care isi doresc copii si nu-i pot aduce pe lume. De aceea, este importanta diagnosticarea si tratarea precoce a oricarei afectiuni, oricat de neinsignifianta ar fi.
Cristina Ionescu