Revista care te menține sănătos

Nutriție

Lămâie verde (lime), principalele beneficii și proprietăți terapeutice

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org
15 decembrie 2023
Share
Lămâie verde (lime), principalele beneficii și proprietăți terapeutice

Consumul de lămâie verde (lime, limetă, Citrus aurantifolia) este asociat cu o gamă deosebit de variată de beneficii pentru utilitate. Extractul de lime este folosit în numeroase studii de cercetare, care indică faptul că prezintă importante proprietăți antibacteriene, anticancerigene, antioxidante și antihipertensive. De asemenea, s-a constatat faptul că un aport zilnic de lime, de obicei în sucuri sau smoothie-uri, ar putea duce la îmbunătățirea profilului lipidic și prevenirea afecțiunilor de ordin renal. Aceste potențiale proprietăți terapeutice s-ar datora numeroșilor compuși bioactivi conținuți în fructul de lămâie verde, care susțin prin efecte specifice sănătatea organismului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C 1000 mg plus Zinc de la Naturalis, recomandată pentru îmbunătăţirea imunităţii, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Este cunoscut faptul că citricele aparținând familiei Rutaceae conțin cantități semnificative de vitamina C, cunoscută drept vitamina imunității. Totuși, această vitamină îndeplinește mult mai multe funcții în organism: are efecte antioxidant, susține sănătatea vaselor de sânge și a oaselor, promovează absorbția fierului și încetinește declinul cognitiv. Studiile de domeniu efectuate în vederea certificării potențialelor beneficii pe care consumul de lime le are asupra sănătății se întind pe parcursul a mai bine de trei decenii. Investirea resurselor în această direcție susține, fără niciun dubiu, că acest fruct prezintă o gamă deosebit de variată de proprietăți terapeutice.

Lămâie verde (lime) – nutrienți și compuși bioactivi

Consumul de lime asigură un aport extraordinar de micronutrienți esențial susținerea sănătății organismului. În 100 de grame de lămâie verde se găsesc:

  • Calorii: 30;
  • Glucide: 9 grame (din care 1,5 grame sunt reprezentate de fibrele vegetale);
  • Proteine: 0,5 grame;
  • Grăsimi: 0 grame;
  • Vitamina C (29,1 miligrame);
  • Vitamine B: B1 (0,03 miligrame), B2 (0,02 miligrame), B5 (0,217 miligrame), B6 (0,043 de miligrame), B9 (2 μgrame);
  • Alte vitamine: A, E, K, B3 (conținut mai scăzut);
  • Minerale: cupru (0,065 miligrame), calciu (33 miligrame), fier (0,6 miligrame), potasiu (102 miligrame) și altele (fosfor, magneziu, zinc, seleniu, mangan) în cantități mai reduse.

Cu toate acestea, proprietățile bioactive se datorează metaboliților secundari din plante, care se încadrează în categoria:

  • alcaloizi;
  • carotenoizi;
  • flavonoide;
  • acizi fenolici și terpenoizi.

Alți constituienți importanți, cu proprietăți farmacodinamice și terapeutice, sunt kaempferolul, limonoizii, apigenina, hesperetina, quercetina, narigenina, nobiletina și rutina. Testele efectuate pe animale de laborator sau în eprubete indică o asociere directă între consumul de lime și gama variată de beneficii pe care le prezintă asupra sănătății și integrității biochimice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

lămâie verde, lime, proprietăți terapeutice, vitamina C, antioxidanți, fier,

Lămâie verde (lime) – proprietăți terapeutice

În cele ce urmează, vor fi prezentate principalele proprietăți terapeutice ale consumului de lime, prin raportare la aportul exogen de compuși bioactivi prezentați mai sus. Cu toate acestea, este important de reținut că integrarea în dieta zilnică a limetei ar trebui să fie în asociere cu alegeri alimentare sănătoase, care să țină cont de necesitățile specifice de macro- și micronutrienți. Iată care sunt principalele beneficii documentate ale consumului zilnic de lime.

Sursă excelentă de antioxidanți naturali

Consumul de lime asigură un aport exogen extraordinar de antioxidanți naturali. Aceștia joacă un rol esențial în apărarea organismului împotriva daunelor produse de radicalii liberi de oxigen și azot. Este cunoscut faptul că radicalii liberi stau la baza etiologiei procesului inflamator, care este implicat în afecțiuni precum bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative și alte tipuri de afecțiuni cronice. Deși organismul dispune de un arsenal antioxidant in vivo, suplimentarea pe cale exogenă cu antioxidanți întărește linia defensivă a organismului.

Sursă excelentă de vitamina C

În lime se găsește o cantitate deosebit de mare de vitamina C, care promovează funcționarea și rezistența sistemului imunitar. În studii efectuate în eprubetă, s-a observat că extractul pe bază de vitamina C stimulează producția de leucocite, principalele elemente figurate ale sângelui ce luptă împotriva infecțiilor. Vitamina C mai îndeplinește și alte funcții, cum sunt reducerea stării inflamatorii și stimularea producției de colagen, esențială în vindecarea rănilor. Pe lângă acest tip de vitamină, în lime se mai găsesc și alte vitamine implicate în medierea proceselor celulare care susțin integritatea organismului.

lămâie verde, lime, proprietăți terapeutice, vitamina C, antioxidanți, fier,

Susține sănătatea și integritatea pielii

Consumul de lime asigură un aport exogen adecvat a doi compuși care joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii: vitamina C și antioxidanții. Acționând sinergic, vitamina C, pe lângă faptul că stimulează producția de colagen, are și potențial antioxidant, reducând efectele avute de radicalii liberi asupra îmbătrânirii pielii. Un studiu de lungă durată din care au făcut parte în jur de 4.000 de femei a demonstrat că cele care au avut un aport zilnic crescut de vitamina C au prezentat manifestări mult mai reduse ale ridurilor și pielii uscate apărute odată cu vârsta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio BeautyCell. Un supliment alimentar pe bază de colagen hidrolizat îmbogăţit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic şi îndulcitor. Fiecare plic BeautyCell asigură un aport de 5000 mg colagen hidrolizat, provenit din surse naturale, ceea ce asigură calitatea, absorbția și biodisponibilitatea sa ridicată.

Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare

Numeroși metaboliți secundari din lime (cum ar fi quercetina, limonoizii și kaempferolul) sunt cunoscuți datorită efectelor cardioprotective. Nu doar că acționează prin inhibarea stării cronice inflamatorii, ci au potențialul de a îmbunătăți profilul lipidic, în special în sensul scăderii LDL-colesterolului (așa-zisul „colesterol rău”), implicat în etiologia aterosclerozei. S-a mai observat și un efect antihipertensiv, pus pe seama vitaminei C și a flavonoizilor. Iepurii de laborator care au fost hrăniți cu coji de lime și suc de lime au prezentat o îmbunătățire a profilului lipidic, dar și o scădere a tensiunii arteriale.

Reduce riscul de a dezvolta calculi renali (pietre la rinichi)

În lămâie verde (lime) se găsește o cantitate mare de acid citric, un compus despre care se crede că ar reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi. Prin creșterea nivelul de citrat și prin legarea mineralelor care formează depozitele la nivel renal (calciul, în special), consumul de lime pare a reduce, într-o oarecare măsură, riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Specialiști susțin că există și o corelație directă între consumul de lime (citrice, în general) și reducerea riscului de infecții urinare, probabil ca urmare a acidifierii relative a urinei.

lămâie verde, lime, proprietăți terapeutice, vitamina C, antioxidanți, fier,

Susține o digestie sănătoasă

Consumul de lime nu este indicat în cazul persoanelor cu probleme cum ar fi gastrita, dar pare să îmbunătățească digestia și tranzitul intestinal. Flavonoidele din lime ar stimula și secreția de suc gastric, ceea ce îmbunătățește digestia. Există studii care susțin faptul că acest fruct ar putea stimula persistaltismul intestinal, prevenind constipația. În plus, în lime se găsește și o cantitate relativ mare de fibre vegetale, despre care se știe că susțin sănătatea digestivă. Mai mult decât atât, fibrele vegetale promovează sănătatea microbiomului intestinal și reduc riscurile de cancer colorectal.

Reduce inflamația

O dietă zilnică în care se include și lime asigură un aport excelent de vitamina C și antioxidanți naturali, care acționează prin reducerea nivelului de inflamație din organism. Studiile efectuate pe persoane cu artrită și alte tipuri de dureri articulare susțin faptul că subiecții care au consumat lime în fiecare zi (sub formă de sucuri sau în smoothie-uri) au prezentat o îmbunătățire evidentă a simptomelor și o ameliorare a durerii resimțite. Consumul de lămâie verde reduce și nivelul de acid uric, un produs rezidual care, în concentrații ridicate, poate duce la apariția gutei.

Stimulează absorbția eficientă a fierului

Fierul este un mineral esențial pentru biosinteza hemoglobinei și producerea de eritrocite. Din acest motiv, nivelurile scăzute de fier (sideremia) din sânge pot duce la anemie feriprivă, adică anemie cu deficit de fier. Persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană prezintă risc crescut de anemie feriprivă, deoarece produsele pe bază de plante conțin fier non-hemic, formă care nu este îndeajuns de eficient absorbită de către organism. Fructele și legumele care conțin cantități ridicate de vitamina C ajută la prevenirea anemiei feriprive prin îmbunătățirea evidentă a absorbției fierului din alimentele de origine vegetală.

lămâie verde, lime, proprietăți terapeutice, vitamina C, antioxidanți, fier,

Cum să introduceți lime (lămâie verde) în dieta zilnică

Există mai multe moduri prin care puteți introduce lămâie verde în dieta zilnică. Evident, având un gust astringent și neplăcut (în special din cauza conținutului ridicat de vitamina C), nu poate fi consumat ca atare. Foarte multe persoane folosesc lămâie verde în smoothie-uri, sucuri, sau storc zeama fructului în salate. Specialiștii recomandă consumul de lămâie verde proaspătă, nu în prăjituri sau alte mâncăruri preparate termic. Mulți compuși bioactivi din acest fruct nu sunt termorezistenți, ceea ce înseamnă că sunt distruși în tratării termice. Ca parte integrantă a unei diete sănătoase, limeta este un fruct care prezintă numeroase proprietăți potențial terapeutice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.