Revista care te menține sănătos

Nutriție

Lămâie: beneficii pentru imunitate și sănătatea generală

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com
15 noiembrie 2024
Share
Lămâie: beneficii pentru imunitate și sănătatea generală

Lămâia (Citrus limon) este un fruct din familia Rutaceae, din care fac parte și alte citrice, cum ar fi portocalele, mandarinele, pomelo, grapferuitul. Este cunoscut faptul că aceste fructe au un conținut foarte ridicat de vitamina C, de unde și gustul lor acrișor, care are beneficii îndeosebi în ceea ce privește sistemul imunitar. Cu toate acestea, consumul de lămâie are și alte beneficii, care se extind dincolo de cele pentru imunitate. Pe lângă utilizările culinare, lămâia a fost foarte mult timp folosită și în medicina tradițională și alternativă, datorită proprietăților sale potențial terapeutice. De asemenea, numeroase studii recente și-au îndreptat atenția în această direcție.

Lămâie – beneficii și impact asupra sistemului imunitar

Există o zicală care spune că „Un măr pe zi ține doctorul la distanță”. O lămâie pe zi poate avea același efect: unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de lămâie este impactul pozitiv pe care îl are asupra sistemului imunitar, întărindu-l. Astfel, contribuie eficient nu doar la prevenirea infecțiilor, ci și la combaterea acestora. Efectul de susținere a răspunsului imunitar este datorat, în principal, conținutului ridicat de vitamina C și antioxidanților naturali. Iată cum susține consumul de apă cu lămâie, spre exemplu, sistemul imunitar:

beneficii lamaie, dieta cu lamaie, proprietati lamaie, lamaia contraindicatii,

Aport extraordinar de vitamina C

100 de mililitri de suc de lămâie conține aproximativ 50 de miligrame de vitamina C, principala vitamină implicată în susținerea sistemului imunitar. Vitamina C stimulează producția de celule albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor (bacteriene, virale, parazitare și fungice). Pe de altă parte, susține funcția fgocitelor, celule imunitare care „înghit” și distrug agenții patogeni.

Proprietăți antioxidante

O lămâie este foarte bogată în antioxidanți naturali, printre care flavonoidele și polifenolii. De asemenea, vitamina C are și acțiune antioxidantă, protejând celulele de efectele nocive pe care stresul oxidativ le are. Radicalii liberi slăbesc sistemul imunitar și contribui la dezvoltarea mai multor boli cronice inflamatorii, crescând predispoziția organismului la infecții.

beneficii lamaie, dieta cu lamaie, proprietati lamaie, lamaia contraindicatii,

Efect antibacterian și antiviral

Sucul de lămâie are efecte antibacteriene și antivirale, datorită acidului citric și a altor compuși cu potențial bioactivi din compoziția sa. Acidul citric inhibă creșterea bacteriilor și virusurilor, fungilor și paraziților, susținând astfel sistemul imunitar. De asemenea, se utilizează foarte des în ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii ușoare, cum ar fi durerile în gât.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista. Este recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Lămâie – beneficii pentru sănătatea generală

Consumul zilnic de lămâie nu doar că susține sistemul imunitar, dar prezintă beneficii generale pentru starea de sănătate a organismului. Aceste beneficii se datorează profilului nutrițional de o complexitate semnificativă – vitamine, minerale, antioxidanți naturali și compuși fitochimici specifici. În continuare, vor fi prezentate principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de lămâie:

Promovează digestia sănătoasă

Sucul de lămâie stimulează producția de bilă, acel lichid digestiv esențial pentru emulsionarea grăsimilor și absorbția acestora. Spre exemplu, ceaiul de lămâie ajută la ameliorarea indigestiei, balonării și constipației. Consumul unui pahar de apă cu lămâie dimineața este un remediu des utilizat pentru detoxifierea ficatului și îmbunătățirea tranzitului intestinal. În egală măsură, este și o modalitate eficientă de a asigura un aport zilnic adecvat de vitamina C.

Hidratează și susține echilibrul electrolitic

Sucul de lămâie conține și minerale importante, cum ar fi potasiu, care joacă un rol deosebit de important în menținerea echilibrului electrolitic în organism. Consumul de apă cu lămâie ajută la hidratarea eficientă a organismului, mai ales în timpul activităților fizice intense sau în zilele extrem de călduroase de vară.

beneficii lamaie, dieta cu lamaie, proprietati lamaie, lamaia contraindicatii,

Îmbunătățește și susține sănătatea pielii

Vitamina C din lămâie este esențială pentru sinteza colagenului, o proteină foarte abundentă în corpul uman. Aceasta menține elasticitatea și fermitatea pielii, printre altele. Consumul regulat de lămâie poate contribui la prevenirea apariției ridurilor și la menținerea luminozității tenului. De asemenea, sucul de lămâie are proprietăți antiseptice și astringente, fiind utilizat deseori în tratarea acneei și a punctelor negre.

Susține sănătatea cardiovasculară

Sucul de lămâie contribuie la scăderea tensiunii arteriale și reducerea LDL-colesterolului (așa-zisul „colesterol rău”), susținând astfel sănătatea inimii. Flavonoidele din acest fruct par să aibă efecte vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că îmbunătățesc circulația sângelui, reducând și riscul de ateroscleroză și boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Dispozitivul permite stocarea automată a datelor de măsurare (inclusiv ora, data, tensiunea arterială şi pulsul) şi poate stoca 99×2 înregistrări.

beneficii lamaie, dieta cu lamaie, proprietati lamaie, lamaia contraindicatii,

Susține pierderea kilogramelor în plus

Multe persoane vorbesc despre beneficiile curei cu lămâie. Într-adevăr, lămâia este inclusă mai ales în dietele de slăbit, datorită potențialului efect pe care îl are în accelerarea metabolismului. Deși nu există date concludente care să susțină aceste beneficii, studiile pe animale au arătat că acidul citric din lămâie ajută la descompunerea grăsimilor și utilizarea lor drept sursă energetică imediată. Sucul poate reduce pofta de mâncare și favoriza apariția senzației de sațietate.

Îmbunătățește sănătatea rinichilor

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea apariției calculilor renali (pietre la rinichi), în esență prin creșterea excreției citratului în urină. Citratul inhibă formarea depunerilor de oxalat de calciu, principalul compus din care se formează calculii renali, prin legarea sa de calciu.

Efect antiinflamator

Flavonoidele și vitamina C din lămâie manifestă, de asemenea, efecte antiinflamatorii deosebit de puternice. Prin urmare, consumul lor contribuie la ameliorarea inflamațiilor cronice asociate mai multor boli, cum ar fi artrita. Într-un studiu, s-a observat că persoanele cu artrită care zilnic consumai lămâie (ca atare, sau sub formă de ceaiuri sau suc) au prezentat o ameliorare a durerii articulare și inflamației (prin măsurarea nivelului de proteină C reactivă, care au fost mai mici după consumul zilnic de citrice).

beneficii lamaie, dieta cu lamaie, proprietati lamaie, lamaia contraindicatii,

Detoxifierea organismului

Lămâia stimulează funcția de detoxifiere a ficatului și ajută la eliminarea toxinelor din corp. În mod normal, organismul dispune de propriile sale mecanisme de detoxifiere, care sunt extrem de eficiente – respirația, excreția și transpirația. Totuși, consumul de lămâi este recomandat mai ales în contextul dietelor de detoxifiere rapidă, datorită efectelor sale de curățare și regenerare a ficatului. De exemplu, studiile pe animale sugerează că sucul de lămâie are beneficii în ceea ce privește protecția ficatului împotriva leziunilor induse de consumul de alcool.

Prevenirea anemiei

Lămâia prezintă beneficii și în ceea ce privește prevenirea anemiei. Chiar dacă citricele nu sunt bogate în fier, vitamina C pe care o conțin susține absorbția mult mai eficientă a unei forme de fier numită „fier non-hemic” (de origine vegetală). Persoanele vegane, spre exemplu, ar trebui să aibă un aport mai mare de vitamina C, pentru a preveni apariția anemiei feriprive.

Îmbunătățește funcția respiratorie

Lămâia poate fi benefică pentru ameliorarea simptomelor de astm și îmbunătățirea respirației, în general, datorită proprietăților sale antioxidante și inflamatorii. Sub diferite forme, frecvent este utilizată drept remediu natural pentru calmarea tusei și decongestionarea căilor respiratorii.

beneficii lamaie, dieta cu lamaie, proprietati lamaie, lamaia contraindicatii,

Lămâie – modalități de consum

Există mai multe moduri prin care lămâia poate fi introdusă în alimentația zilnică. Totuși, astfel încât să își păstreze intact profilul nutrițional, este recomandat ca aceasta să nu fie introdusă în diferite feluri de mâncare care necesită preparare termică. Pentru beneficii maxime, de preferat este să se consume sub formă de:

  • ca atare sau în smoothie-uri de fructe;
  • sub formă de apă sau suc cu lămâie, eventual combinate cu miere și ghimbir, pentru aromă în plus;
  • prin stoarcerea sucului peste diferite preparate, cum ar fi salate, pește, carne.

Chiar dacă are un gust astringent și acrișor, lămâia poate fi foarte ușor integrată în dieta zilnică.

Lămâie – contraindicații ale consumului

În general, lămâia este sigură pentru consum. Bineînțeles, probleme pot apărea în cazul în care se exagerează cu acest lucru. Spre exemplu, consumul excesiv poate eroda smalțul dinților, iar acest fenomen poate duce la sensibilitate dentară și carii. Este recomandat să se consume lămâi cu moderație și să se clătească gura cu apă după consum, pentru a proteja smalțul. Întrucât are un conținut ridicat de acid citric, persoanele cu afecțiuni gastrice (reflux gastroesofagian, ulcer, gastrită) ar trebui, de asemenea, să limiteze consumul de lămâi. Sucul, de exemplu, ar trebui să fie diluat cu apă înainte de consum.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.