Daca intrebam lumea care aliment are cel mai mare continut de vitamina C, majoritatea va arata cu degetul, in sens admirativ, catre lamaie. Din pacate, lamaia se bucura pe nedrept de acest statut, al fructului cu cel mai bogat continut de vitamina C. Pe podium in fata ei stau mandre o sumedenie de alte fructe si legume.
Dar de ce alearga toata lumea dupa fructele sau legumele cu un continut mare de vitamina C?
Organismul omului, spre deosebire de cel al animalelor, nu este capabil sa sintetizeze singur vitamina C. De aceea, el isi ia doza necesara din alimentatie si din suplimente. Vitamina C are efecte pozitive asupra regenerarii pielii si testurilor din tot corpul, prin stimularea productiei de colagen. Colagenul este proteina responsabila de intretinerea si refacerea articulatiilor, cartilajelor, ligamentelor, vaselor de sange si a pielii.
Tot vitamina C este cea care impiedica actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt responsabili, printre altele, de aparitia bolilor cardiovasculare, a artritei si a cancerului.
Ce alte fructe sau legume detroneaza lamaia la cantitatea de vitamina C?
Pe primul loc am putea pune macesele. Macesele au o concentratie foarte mare de vitamina C si licopen. Dupa macese urmeaza catina, cu o concentratie de vitamina C de 10 ori mai mare decat citricele. Apoi ardeii iuti si coacazele negre, acestea din urma avand de 4 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Urzicile, patrunjelul si kiwi lasa si ele in urma vestita lamaie. Pana si varza de Bruxelles ne demonstreaza ca nu e deloc varza cand vine vorba despre concentratia de vitamina C.